Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu dilomatiju Vlade Srbije Arno Gujon istakao je da je u razgovorima u SAD tražio više sluha za srpsku stranu u vezi KiM.

On je, nakon posete SAD, rekao da za Amerikance u vreme predizborne kampanje KiM nije glavna tema, ali je za Srbe veliki problem, a za 100.000 Srba koji žive na KiM pitanje života, pa je bitno da im se ukaže na stanje na terenu kako bi razumeli šta to znači za ljude koji tamo žive.

„U Americi imaju sluha u smislu da nas čuju. Imao sam sastanke sa predstavnicima političkih institucija kojima sam ukazivao na katastrofalnu humanitarnu situaciju na Kosovu i Metohiju, na konstantno kršenje prava srpske zajednice i drugih, ali i konstruktivnu ulogu Srbije i tražio od njih da imaju više sluha za našu stranu i da to pokažu delima“, rekao je Gujon za RTS.

Preneo je da su mu sagovornici rekli da su svesni šta se dešava i da su naveli da je bilo saopštenja i osuđivanja jednostranih poteza Kurtijevog režima.

„Konkretni potezi na terenu se čekaju, a situacija ostaje ista. Moja uloga je da predstavim šta se dešava na Kosovu i Metohiji i kako bi mogli konkretno da doprinesu promenama. Za njih Kosovo i Metohija pred izbore nije glavna tema, za njih je to mali problem, ali za nas veliki problem, a za 100.000 Srba na KiM pitanje života. Zato moramo da damo sve od sebe da razumeju šta to znači za ljude na Kosovu. Mnogo enklava i mesta je u pitanju“, podvukao je.

Srbi u Americi, kako je dodao, su izuzetno vezani za KiM.

„Gde god da žive Srbi važno im je Kosovo i Metohija, jer je to u srži identiteta srpskog naroda. Na to sam ukazivao predstavnicima političkih institucija u SAD. Rekao sam im da je Kosovo više od teritorije, da ne može da se posmatra kao 11 odsto teritorije i pitanje koliko košta. Nije to pitanje brojki već identiteta i kulture“, naveo je.

Gujon je kazao da je u Americi upoznao Srbe, pripadnike treće i četvrte generacije koji više ni ne znaju srpski jezik, ali su svesni da su Srbi i znaju da je KiM deo njih, da u njima živi kosovski zavet.

Naglasio je da, iako postoje otvorena pitanja, to ne sprečava ekonomsku i političku saradnju Srbije i SAD i rad na jačanju veza.

Kada je reč o njegovoj humanitarnoj organizaciji „Solidarnost za Kosovo“, rekao je da i dalje funkcioniše posle 20 godina, i da trenutno provodi akciju deljenja stoke porodicama koje se bave stočarstvom.

„Imali smo na proleće sličnu akciju deljenja staklenika. Naši aktivisti u Francuskoj trenutno rade na pripremi sledećeg konvoja pomoći, koji će biti 54 konvoj. Pakuju pakete sa školskim priborom, garderobom i mnogo toga drugog kako bi obradovali decu za novogodišnje praznike. Posle toga spremamo izveštaje kako bi ljudi u svetu videli situaciju u kojoj žive Srbi na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Gujon.

Kurir.rs/RTS/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.