Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nikola Stojanović odgovorio je zameniku predsednika Stranke slobode i pravde i narodnom poslaniku Borku Stefanoviću.

Naime, Stefanović je nakon sednice Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije u medijima izneo detalje sednice, odnosno pitanja koja je on, navodno postavljao ministru spoljnih poslova Marku Đuriću. 

Nikola Stojanović je u reagovanju na izjave Stefanovća naglasio da je sednica Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije bila zatvorena za javnost, kao što je, kako je naglasio, i uobičajeno kada se pred narodne poslanike iznose strogo poverljive informacije.

"Poslanik Stefanović je u želji za publicitetom napravio dvostruki etički delikt: najpre prenebregnuvši činjenicu da se sednice odbora sa poverljivim sadržajem zatvaraju za javnost upravo da bi narodni poslanici mogli da budu što detaljnije informisani o delikatnim temama, a zatim je i potpuno moralno posrnuo time što nije izneo istinu o tome šta se na sednici zaista zbivalo.

Budući da sam sednici skupštinskog odbora lično prisustvovao, mogu da posvedočim da gospodin Stefanović na njoj uopšte nije nastupao kao junoša i kritičar vlasti, već je izneo čitav katalog pohvala na račun Ministarstva spoljnih poslova i ministra Marka Đurića.

Stefanović se, kako sam zapravo mogao da saznam od kolega narodnih poslanika, već duže vreme preporučuje Srpskoj naprednoj stranci, želeći da se vrati u diplomatiju, a sada, valjda, pošto se to pročulo, pokušava da pred svojim opozicionim kolegama zataška te pokušaje iznoseći neistine.

baka02-news1-ana-paunkovic.jpg
Ana Paunković Borko Stefanović

A istina je da je na sva ozbiljna pitanja Stefanovića koja nisu bila u sferi trača i teorija zavere ministar Đurić ponudio sasvim konkretne odgovore, kojima je narodni poslanik, barem sam takav utisak stekao, bio zadovoljan", objavio je Stojanović na mreži X.

On je dodao da je Stefanoviću odgovoreno  "na ozbiljan i kompetentan način, a da mu niko mu nije uzvratio protivpitanjem o recimo njegovom svojevremenom vrtoglavom napredovanju u Ministarstvu spoljnih poslova od trećeg sekretara do ministra savetnika po političkoj i rođačkoj liniji i drugim „indiskrecijama“ koje se mogu pripisati njemu i njegovim tadašnjim stranačkim kolegama".

"Država nije zvečka kojom mogu da se igraju politički razočarane ličnosti i osobe bez skrupula, i nadam se da će se narodni poslanik Stefanović u budućnosti uzdržavati od ovakvog najblaže rečeno neodgovornog i netaktičnog postupanja, jer pristojnost i diskrecija su preduslov kvalitetnog informisanja poslanika o osetljivim državnim temama", zaključio je državni sekretar.

Kuri.rs