Estonski evroposlanik, general i bivši komandant estonske vojske Riho Teras najverovatnije će biti novi izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za tzv. državu Kosovo. Tako je EP na još jednu važnu poziciju postavio predstavnika Estonije, ali i nekog ko je u svom dosadašnjem angažmanu pokazivao izuzetnu (blago rečeno) netrpeljivost prema našoj državi, baš kao i Tonino Picula, novi izvestilac za Srbiju.

Riho Teras
eestiuudise Riho Teras

Sagovornici Kurira ističu da je postavljenje Picule i Terasa jasan znak da će pritisci na Srbiju biti nastavljeni.

trump Beta Brigitte Hase.jpg
Beta Brigitte Hase Tonino Picula

Na ovo je već upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da je naša zemlja dobro razumela poruku Evropskog parlamenta.

"Znate da je Kaja Kalas šefica za bezbednost i spoljne poslove Evropske unije. Glavni čovek je Matija Masikas, takođe iz Estonije. To je već dvoje njih iz Estonije. Znate ko je glavni čovek, kao izvestilac, za takozvano Kosovo u Evropskom parlamentu? Kako čujem, upravo sada biće postavljen opet Estonac. A znate li ko je šef kancelarije Evropske komisije na Kosovu? Opet Estonac. Mnogo čudno, složićete se", konstatovao je Vučić.

Neće oni nikog

Da time Evropska unija pokazuje da ne želi Srbiju kao svoju članicu, za profesora Stevicu Deđanskog logičan je zaključak.

collage-maker15jun202210.10am.jpg
Kurir Televizija Stevica Deđanski

"Ali to nije po meni ključni zaključak, oni nas i ovako nisu hteli u Evropskoj uniji... I ne samo nas, oni neće nikog. Jedini koji je bio pošten i iskren do kraja je Makron, koji je rekao pre šest godina da neće biti proširenja dok ne bude rešena situacija i stanje u Evropskoj uniji, a kao što vidimo, tamo se stanje komplikuje, a ne rešava. Mi idemo ka EU, ali ništa od nas ne zavisi, prema tome, ne zavisi ni od Picule, ni od Estonaca, niti bilo koga drugog. Veća opasnost se krije u nečemu drugom. Oni su postavljeni na mesta s kojih mogu da vrše pritisak na unutrašnja dešavanja u Srbiji. Sećate se kada smo imali Tanju Fajon i ostale koji su sedeli, pili i jeli, što u Sloveniji, što u Austriji, što u Skadarliji s predstavnicima političara. Videćemo kako će se oni ponašati, ali to nam govori da će pokušati da izvrše pritisak na Srbiju da nema dovoljno demokratije, da nema ljudskih prava, i to govore oni u čijim zemljama nema baš ništa od toga, kao što je u Hrvatskoj, gde se ruše ćirilične table, poziva se na ubijanje Srba zajedno s njihovim pevačima", naveo je Deđanski.

Nezavisni kurs

Naš sagovornik zato smatra da će pritisci u narednom periodu biti pojačani.

"Ali navikli smo, borićemo se, ne smemo da odstupimo od našeg nezavisnog kursa, to je jako važno", poručio je Deđanski.

screenshot-9.jpg
Kurir Televizija Zoran Anđelković

Zoran Anđelković, direktor JP "Pošta Srbije" i nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM, za Kurir je poručio da pritisci na Srbiju nisu ni prestali, a ovako se samo šalje poruka da nikada i neće prestati.

"Zna se šta je Picula govorio za Srbiju, koliko puta je govorio da treba da se zatvori put Srbije prema Evropskoj uniji, sve njegove izjave prema Srbiji su uvek negativne. Ne postoji nijedna njegova pozitivna izjava o našoj državi", naveo je on.

Upitan da prokomentariše postavljenje Rihe Terasa on je naveo da tu nema velike razlike.

"I ovaj će da priča da je na Kosovu sve super, a da, eto, Srbija pravi problem. Njihovi lični stavovi su apsolutni poznati i oni ne idu u prilog dobrim odnosima Srbije s Briselom ili, bolje reći, deklarativnih izjava briselske administracije da žele Srbiju u EU", zaključio je Anđelković.

Terasova izjava iz 2022: Srbija bi mogla da napadne Kosovo

Bivši šef Oružanih snaga Estonije Riho Teras, koji se pominje kao novi izvestilac EP za KiM, postao je poznat kada je 2022. godine "upozoravao da bi Srbija mogla da napadne Kosovo".
- Izveštaji s Kosova su veoma zabrinjavajući. Putinov proksi Srbija uči od velikog brata i možda će napasti Kosovo. Moramo ostati jaki - napisao je Teras na društvenoj mreži Iks (tada Tviter).

Kurir.rs