Nakon što je Tonino Picula izabran za novog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, postavlja se pitanje kakvu je poruku Evropska unija time poslala našoj zemlji, kao i da li bi to moglo da uspori evropske integracije Srbije?

Hrvatski evroparlamentarac iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata, u prethodnom mandatu je u ime Evropskog parlamenta bio zadužen za Crnu Goru, ali je u regionu poznat i po oštroj retorici prema zemljama Zapadnog Balkana, naročito u slučaju Srbije.

366451_241023.00_15_38_22.Still001.jpg
Kurir Televizija 

- Vi šaljete ljude ovde koji će negativno govoriti o Srbiji i koji će biti protiv ulaska u EU. Naravno da se ja slažem da se mnogo ne pitaju ni Estonija ni Hrvatska o odlukama u Briselu, pa često se ni Brisel ne pita o tome kad je reč o proširenju, ali je ovo prst u oko. Ja te volim, ali malo da te išamaram - rekao je Zoran Anđelković, vršioc dužnosti direktora JP "Pošta Srbije".

Iako članstvo naše zemlje u EU ne zavisi mnogo od novog izvestioca, Picula može da pravi problem Srbiji na evropskom putu, smatraju stručnjaci.

- Njegovi izveštaji mogu da informišu ili da dezinformišu Evropski parlament o stanju u Srbiji. Niko nema ništa protiv da on insistira na nekim evropskim vrednostima, efikasnost i pošteno pravosuđe, bolji i unapređen izborni proces...Ja se sa tim slažem, ali ako je reč o nekakvom branjenju interesa Zagreba pod natpisom EU iznad čela, onda će biti varnica i dalje kao što ih je bilo i pre toga između vlasti u Beogradu i Tonina Picula - istakao je profesor doktor Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

02:53
Zečević: Picula može da informiše ili dezinformiše EU o stanju u Srbiji Izvor: Kurir televizija 

Zečević je dodatno objasnio šta ovo znači za Srbiju:

- Da je on imao prema srpskom narodu, ne samo prema vlastima u Srbiji, jedan vrlo čudan odnos, s obzirom da bi on navodno trebalo da bude umeren, jer je levičar i socijademokrata, srpskom narodu u BIH, srpskom narodu u Crnoj Gori, i njegovim interisima, to je sigurno, to je ono što bode oči.

Na pitanje o imenovanju novog izvestioca, premijer Miloš Vučević je odgovorio da će se uzdražati od komentara, jer, kako kaže, ne želi da pravi štetu svojoj državi. Podsećamo, u jučerašnjem obraćanju predsednik Srbije rekao je da je naša zemlja poruku dobro razumela, ali da će sa Piculom razgovarati i raditi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

02:48
MENJAJU LIČNI OPIS, KRIJU SE GODINAMA, NA KRAJU IH POHAPSE! Ko su naizgled neuhvatljivi begunci za kojima traga srpska policija? Izvor: Kurir televizija