Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se danas na svom X nalogu i izjavio saučešće porodicama preminulih u terorističkom napadu u Ankari. 

- Duboko sam zabrinut zbog vesti o terorističkom napadu koji se dogodio u Ankari. Srbija osuđuje svaki vid terorizma i izražava solidarnost sa Turskom i njenim narodom u ovim teškim trenucima. Izjavljujem najiskrenije saučešće porodicama žrtava, a povređenima želim brz oporavak - napisao je Vučić. 

 Podsećamo, danas je došlo do terorističkog napada u 15.26 časova, koji su pokrenuli muškarac i žena, a u kom je ubijeno petoro ljudi a ranjeno 22. Ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja je saopštio detalje napada i dodao da su počininioci napada "najverovatnije" članovi Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Oglasio se i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koji boravi u Kazanu na samitu zemalja BRICS.

- Osuđujem ovaj gnjusni teroristički napad, poručio je i Erdogan.Da podsetimo Najmanje troje napadača upalo je u prostorije vazduhoplovne fabrike, koja se nalazi u predgrađu Ankare.

Kako je "Kurir" pisao, meta današnjeg terorističkog napada bila je državna kompanija Turkish Aerospace Industries (TUSAS) koja dizajnira i proizvodi civilne i vojne avione, bespilotne letelice i sisteme odbrambene industrije. To uključuje izradu borbenih aviona F-16 – po licenci iz SAD-a.

Potpredsednik zemlje Cevdet Jilmaz rekao je da je meta napada bio “uspeh Turske u odbrambenoj industriji”.

- Ovi napadi neće moći da odvrate herojske radnike odbrambene industrije - napisao je na Tviteru.

Kurir.rs