Svi događaji
Od najnovijeg
13:04

Jedna od ključnih tema bila je situacija na KiM

"Odličan i sadržajan sastanak sa Tuskom na kojem smo potvrdili posvećenost jačanju bilateralnih odnosa i produbljivanju saradnje u ključnim pitanjima od uzajamnog značaja i interesa.

Razgovarali smo o #EU putu Srbije i evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana, kao i o potrebi za jasnijim signalima iz Brisela u pogledu proširenja Unije.

Istakao sam značaj koji naša zemlja pridaje saradnji sa Poljskom, ne samo zbog podrške našem EU putu, već i po pitanju jačanja ekonomskih odnosa i potencijala za investiranje u strateške projekte.

Svakako, razgovarali smo i o aktuelnoj situaciji u regionu i svetu i zajedničkim izazovima, poput bezbednosnih i ekonomskih. U tom kontekstu, naglasio sam značaj intenziviranja diplomatskih napora kako bi se pronašla trajna rešenja za narastajuće poteškoće sa kojima se svi suočavamo.

Jedna od ključnih tema bila je situacija na Kosovu i Metohiji. Izrazio sam veliku zabrinutost zbog gotovo nemogućih uslova u kojima srpski narod živi i ponovio doslednu opredeljenost za mirno rešavanje svih pitanja kroz dijalog.

Ovaj sastanak ujedno predstavlja i značajan korak ka produbljivanju prijateljskih odnosa između Srbije i Poljske i jačanju evropske budućnosti naše zemlje, na čemu sam posebno zahvalio uvaženom gostu", napisao je predsednik Vučić na zvaničnom Instagram nalogu nakon sastanka. 

12:49

Obraćanje Tuska

- Poljska podržava evropski put Srbije, bez Srbije EU nije kompletna. Pozdravljam ekonomski uspeh Srbije, to je dobit za EU. Podržavamo regionalnu saradnju, naročitu inicijativu Zapadni Balkan. Svesni smo ambicioznih planova koje Srbija ima kada je u pitanju plan rasta kako bi ubrzala evropski put. Za Poljsku su važni odnosi sa Srbijom, naročito jačanje ekonomske saradnje. Moj prijatelj Vučić mi je rekao da bi voleo da ovaj region uskoro vidi u EU - rekao je Tusk koji je govorio na srpskom jeziku, a predsednik Vučić konstatovao da niko od gostiju nije "ovako tečno govorio na srpskom jeziku".

Tusk je potom i na poljskom ponovi da EU mora da obuhvata i Srbiju.

- Proširenje EU mora da obuhvata i Srbiju, to je težak i mukotrpan proces, i jedna i druga stana su donekle razočarane. Govoriću u EU da ne postoje nesporazumi i problemi koje ne bi bili u stanju da rešimo na nivou Srbije i EU i da ne postoji ništa što bi predstavljalo prepreku proširenju. Hvala vam za taj gest i da si se dragi prijatelju opredelio za razgovor iako si imao atraktivnu političku ponudu u istom trenutku. Svi su to primetili i ja sam veoma zadovoljan zbog toga jer smo razgovarali i o drugim poljima naše saradnje. Svaki put kada dolazim u Beograd širim oči od oduševljenja koliko se Beograd i Srbija brzo razvijaju. Svako ko dođe, ko se vrati u Beograd pod velikim je utiskom onoga što se ovde dešava. Čestitam ti za sve što si postigao, koliko si truda uložio da Beograd izgleda kao savremen grad. Imate sve razloge da budete ponosni i da vas kao partneri tretiraju sve političke sile. Srpski ponos nije samo istorijsko pitanje već je zasnovan na činjenicama, na delima. Čini mi se da smo i sada napravili ogroman korak napred u saradnji Poljske i Srbije, i za dobrobit naših naroda. 

2024-10-24 12_49_11-EON - Kanali.jpg
Pink Printscreen 

12:32

Obraćanje predsednika Vučića

- Sinoć i jutros sam imao čast da na ozbiljan i odogvoran način razgovaram sa premijerom Poljske, počastvovan činjenicom da je posetio Beograd i želim da se zahvalim Tusku jer je i kao predsednik ES dolazio u Beograd i donosio dobre poruke za našu zemlju. Danas je Poljska partner od izuzetnog značaja za Srbiju. Zamolio sam gospodina Tuska da nam pomogne i u sferi biotehnologija, biokampova, da počnemo da radimo zajedno. Mislim da Srbija ima znanja i da pomogne Poljskoj. Razgovarali smo i o svim drugim temama i o tome šta Srbiju čeka na evropskom putu. I Micotakis i Tusk, osim što su najsnažniji premijeri, preneli su mi značajne poruke po pitanju članstva u EU i napretka Srbije. Znate koliki sam skeptik, otvorili su mi vidike i novu nadu da možemo u budućnosti da očekujemo drugačiji odnos. Sinoć smo dugo razgovarali, više od četiri sata. Govorili smo o važnim pitanjima, zamolio sam da me sasluša po pitanju KiM, izneo sam činjenice, zamolio ga da proveri, zahvalan sam premijeru Poljske na tome što me je saslušao i što je želeo da čuje našu stranu. Govorili smo i o globalnim i geopolitičkim pitanjima, o ratu u Ukrajini, na Bliskom istoku i sva druga važna pitanja. Gledali smo koliki je nivo naše saglasnosti. Premijer Tusk bi želeo da vidi punu usklađenost sa evrospkim deklaracijama odnosno u pogledu sankcija protiv Rusije, to ne krijem. Trudio sam se da poziciju Srbije objasnim, da ukažem na to koliku smo podršku u humanitarnom smislu, finansijskom pružili Ukrajini i izneo sam poziciju Srbije.

- Mislim da je bolje da ponekad čovek kraće govori, da u ličnoj noti kažem da sam Vam veoma zahvalan što ste došli ovde. Za nas je ovo velika čast, za mene je ovo lična privilegija, imao sam mnogo toga da naučim i čujem od Vas i nadam se da nije poslednji put u toku mandata. 

12:14

Plenarni sastanak delegacija

U toku je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Poljske predvođenih predsednikom Vučićem i predsednikom Vlade Poljske Donaldom Tuskom.

11:42

Vučić se sastao sa Tuskom

U toku je tet-a-tet sastanak predsednika Vučića i premijera Poljske, koji je počeo oko 11.30.

zik02 Beta Milos Miskov.jpg
Beta Miloš Miškov 

Uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Poljske predvođenih Vučićem i Tuskom, posle čega su predviđene izjave za medije predsednika Vučića i premijera Tuska.

Vučić se sastao sa premijerom Poljske Autor: Beta Miloš Miškov

11:00

Sastanak

Nakon prijema, dvojica premijera održala su sastanak.

zik01 EPA Andrej Cukic.jpg
EPA Andrej Cukić 

10:57

Vučević dočekao Tuska ispred Palate "Srbija"

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević dočekao je poljskog premijera Donalda Tuska ispred Palate "Srbija".

 Svečani doček je priređen uz najviše državne počasti.

10:53

Vučić: Velika čast

Predsednik Srbije, podsetimo, u sredu uveče je priredio večeru u čast premijera Tuska i premijera Grčke Kirijosa Micotakisa.

Vučić je poručio da mu je velika čast što može da ugosti dvojicu premijera.