Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković obratio se novinarima nakon završenog trilateralnog sastanka u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i glavnog pregovarača Prištine, Besnika Bisljimija. 

- Naša strana je insistirala na formiranju Zajednice srpskih opština kao što činimo svaki put, jer je to od suštinske važnosti za proces normalizacije, pre svega za normalan život Srba na Kosovu i Metohiji. Govorili smo o teroru Albina Kurtija prema Srbima, naročito na severu Kosova i Metohije. Ukazali smo na sve one otežane okolnosti života Srba na Kosovu i Metohiji, govorili o etničkom čišćenju koje se sprovodi nad Srbima od strane vlasti u Prištini, njihovim jednostranim i eskalatornim potezima, gašenjem srpskih institucija, protivpravnim hapšenjima Srba i svim onim drugim stvarima kojima se u potpunosti otežava položaj i život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, zbog čega je došlo i do odlaska dela Srba sa prostora severa Kosova i Metohije - rekao je Petković posle sastanka.

Brisel.jpg
Printscreen X 

Osim teme Zajednice srpskih opština, razgovarali smo i o nastavku sprovođenja deklaracije o nestalim osobama, gde je Beograd još jednom pokazao punu konstruktivnost, dodao je direktor Kancelarije za KiM.

- I prihvatili smo predlog EU koji se odnosi na donošenje konkretnog pravilnika o radu vezano za radnu grupu i misiju u okviru pitanja nestalih osoba. Naravno, Priština je ponovo imala nekakve svoje komentare, pokušala je da zaustavi taj proces, čime se još jednom pokazuje da zapravo Priština suštinski ne želi da se bavi pitanjem pronalaska nestalih osoba. Takođe, razgovarali smo i o kršenju sporazuma o IBM-u, odnosno o upravljanju prelazima, gde je naša strana ukazala s jedne strane da stotine kamiona čeka na Merdaru, što je apsolutno neprihvatljivo, jer ako imamo odluku o ukidanju zabrane ulaska srpske robe, kako je moguće da stotine kamiona i dalje čeka iz centralne Srbije da uđe preko Merdara. Tražili smo otvaranje i drugih prelaza, i u tom kontekstu naša strana je pokrenula pitanje usklađivanja veterinarskih sertifikata, što je važno, jer posle duže vreme, da tako kažem, zaustavljanja srpskog mesa, mesnih proizvoda, mleka i mlečnih proizvoda, tražimo usklađivanje i tih sertifikata, što će mnogo značiti za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji - rekao je Petković.

Dijalog.jpg
Printscreen Reporteri 

petar_petkovic_i_miroslav_lajcak.jpg
Instagram 

"Sastanak je bio mučan"

On je dodao da je trilateralni sastanak bio mučan, i da je Bisljimi u jednom trenutku hteo da napusti razgovor.

- Vidite da ne postoji nikakva iskrena spremnost da se dogovaramo, nije oko čega. Priština odbija da razgovara o predlozima Beograda. U jednom trenutku, gospodin Bisljimi je skupio svoje papire, stavio ih u torbu i hteo da ustane i da krene. Ja sam skrenuo pažnju gospodinu Lajčaku da, bez obzira na to da li gospodin Bisljimi želi da ostane ili ide, ja sam tu, ostajem za stolom sa svojim papirima, da iznesem sve ono što tišti Srbe na Kosovu i što moramo da rešavamo putem dijaloga, jer ne postoji drugi način kako da dođemo do normalizacije odnosa - rekao je Petković.

Sastanak srpske strane sa Lajčakom trajao je oko tri sata, a završio se oko 12 sati. Nakon toga je po agendi prištinska strana započela bilateralni sastanak sa Lajčakom.

Kurir.rs/Euronews.rs/ Prenela: M.S.