Nedavna poseta poljskog premijera Donalda Tuska Srbiji potvrdila je duboko prijateljstvo i strateško partnerstvo između dve zemlje. Tusk je poslao jasnu poruku da je budućnost Evropske unije neodvojiva od Srbije, najavivši da će se, kada Poljska preuzme predsedavanje EU, posebno zalagati za jačanje odnosa sa Srbijom.

Izrazivši snažnu podršku srpskom evropskom putu, Tusk je naglasio važnost Srbije u evropskom političkom i ekonomskom okviru, dok je premijer Grčke Kirjakos Micotakis pridružio svoju podršku, što ukazuje na jedinstvenu diplomatiju koju predsednik Aleksandar Vučić sprovodi balansirajući između Istoka i Zapada.

zik Beta Milos Miskov.jpg
Beta Miloš Miškov 

Na ovu temu, u jutarnjem programu Kurir televizije govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant, i Stevica Deđanski, politički analitičar.

Dobrosavljevič je najpre objasnio važnost političke i ekonomske podrške Poljske.

- Evropska unija svakako ima interes da ovaj deo Jugoistočne Evrope ostane u njenom gravitacionom polju, odnosno pod njenim političkim uticajem. Poljska je bez sumnje najznačajnija zemlja takozvane „Nove Evrope" koju je svojevremeno tako nazvao Donald Ramsfeld, misleći na bivše komunističke države koje su sada deo EU. Poljska ima najmoćniju armiju i veoma snažnu privredu među tim zemljama. Donald Tusk, koji je bio predsednik Evropske narodne partije, ima i lične prijateljske veze s predsednikom Srbije. Tokom svog mandata, Srpska napredna stranka je postala posmatrač u Evropskoj narodnoj partiji. Kao istoričar po obrazovanju, Tusk ima senzibilitet da razume naš region i dinamiku koja ga karakteriše. Posebno se potrudio da se obrati na srpskom jeziku, što je mnoge iznenadilo - rekao je Dobrosavljević i dodao:

366438_241025.01_11_01_01.Still012.jpg
Kurir Televizija 

- Ne treba zaboraviti da je prošle godine Srbija postala jedna od 26 zemalja u kojoj je otvoren Poljski kulturni centar, što nije česta praksa, i to ukazuje na njihovu želju za većim prisustvom ovde. Tusk je poslednjih 15 godina bio na visokim političkim pozicijama u Poljskoj i Evropskoj uniji, pokazujući stalnu naklonost prema Srbiji i težnju da Srbija postane deo Evropske unije. Još jedna važna tema koja se spominjala juče jeste zajednički razvoj i ulaganja u namensku industriju između Srbije i Poljske. Poljska, kao članica EU, ulaže značajan deo svog budžeta u vojsku, s planovima da izdvoji čak 5% u budućnosti, što otvara ogroman prostor za saradnju sa Srbijom. Osim Tuska, važna ličnost Evropske narodne partije je i grčki premijer Micotakis, koji se pre dve noći pridružio predsedniku Srbije i Tusku na večeri.

Deđanski je komentarisao i konstantan pritisak na Srbiju da se distancira od Rusije i uskladi politiku sa EU.

- Kada govorimo o "ruskog zagrljaju," moramo biti realni. Srbija neskriveno ide ka evropskom putu. Ja sam lično uvek bio skeptičan prema EU, i sada sam još skeptičniji. Naša zemlja mora da brine o sopstvenim interesima, a to znači održavanje dobrih odnosa s Rusijom i Kinom, koji su značajni za naš nacionalni interes i energentsku sigurnost. Kada je reč o EU, gledajući šire, Francuska je naš ključni partner i tradicionalni prijatelj. Naš put ka EU sada ide kroz Budimpeštu, a ne preko Zagreba, što je, verujem, za nas bolji put. Sa Poljskom imamo priliku za dalji razvoj odnosa, a Poljska je danas vrlo važna u Evropi, ne samo zbog broja stanovnika, već i zbog svog snažnog stava prema Rusiji. Poljska je saveznik Sjedinjenih Američkih Država i preuzela je ključnu ulogu u istočnom bloku Evrope - rekao je Deđanski.

366438_241025.01_16_36_08.Still013.jpg
Kurir Televizija 

 Dobrosavljević se potom osvrnuo na poljsku inicijativu "Tri mora".

- Poljska se, s obzirom na svoju veličinu i važnost, pokazala kao ključna zemlja u Evropi. Njihova inicijativa „Tri mora“ teži da izgradi savez od Baltičkog do Jadranskog i Egejskog mora, a Srbija se u tom okviru pozicionira kao važan partner. Poljska je kroz istoriju imala teška iskustva s Rusijom i Nemačkom, ali se izborila za svoj prostor i dostojanstvo. Ne treba zaboraviti da su poljski emigranti u Engleskoj i Francuskoj u 19. veku pomagali emancipaciju Srbije. To istorijsko prijateljstvo je važno i danas - rekao je Dobrosavljević.

11:21
Stručnjaci istakli važnost podrške Poljske i značaj posete Donalda Tuska Izvor: Kurir televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

03:19
Dobrosavljević: Najveći problem Srbije sa EU biće pitanje Kosova i Metohije Izvor: Kurir televizija