Priština ne zaustavlja teror nad Srbima. Kako su najavili, nakon okupacije zgrada srpskih opština na severu od strane kosovske policije, sledi zatvaranje svih srpskih institucija i severno i južno od Ibra. Naime, kosovski ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići, koji je posebno fokusiran na sever, najavio je zatvaranje svih "paralelnih institucija" severno i južno od Ibra.

"Sve paralelne institucije biće zatvorene, kada i gde se one nalaze, ne objavljujemo", poručio je Krasnići.

posta.jpg
foto: Kosovo Online 

To se odnosi na pojedine zgrade u Severnoj Mitrovici u kojima se nalaze službe srpske države koje još uvek nisu proterane, poput Direkcije za kulturu, omladinu i sport i Direkcije za plaćanje poreza, Centra za socijalni rad, obavljanje poslova za javne službe...

Ovo je, kaže nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Milan Ivanović, nastavak iživljavanja Prištine nad Srbima ne bi li za sva vremena napustili teritoriju Kosova i Metohije.

"Izgleda da kuvaju srpsku žabu, pa više i nije vest kad nanesu neko zlo Srbima, a pogotovo za zapadnu međunarodnu zajednicu. Očigledno je da kosovski zvaničnici imaju potpuno odrešene ruke, što pokazuju i poslednja imenovanja. Eto, upravo su više od prsta u oko uradili s postavljanjem Hrvata Tonina Picule za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, a on je osvedočeni srbomrzac. A ovde hoće i pismo i jezik i sva prava da nam uzmu", kaže Ivanović.

1006betaphoto-sasa-djordjevic.jpg
Beta Saša Đorđević 

Napominje da je realna pretnja da Priština zatvori sve srpske institucije.

"Oni idu sve dalje i dalje, te ako se ne primeni neki reciprocitet, ko zna kako će se završiti. Još samo bolnice da nam zatvore i oduzmu svako pravo na život", upozorio je Ivanović.

I politički analitičar Dejan Miletić za Kurir ocenjuje da se radi o brutalnom političkom nasilju, ali i svakodnevnom u svakom pogledu nad srpskim narodom.

366443_241016.00_25_28_01.Still001.jpg
Kurir Televizija 

"Uzurpacija imovine i institucija je pokrivena nedelovanjem međunarodne zajednice, aminovanjem tog političkog nasilja i stvaranjem uslova da se nastavi s time. Ne da nema sankcija za Prištinu, već se sve toleriše, tako da niko ništa konkretno ne preduzima. Imamo sve težu poziciju, na kojoj su prava srpskog naroda uzurpirana, a ponašanje evropskih predstavnika kao da su stvari jasne ili u skladu sa zakonima je nedopustivo, pogotovo imajući u vidu da ni sve njihove članice nisu priznale Kosovo. Imamo vrlo tešku situaciju, u kojoj se pokušava stvaranje neke nove realnosti", konstatuje Miletić.

Kurir.rs