Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju tokom proslave 16 godina SNS prekjuče u Vršcu, poslao je niz važnih poruka za budućnost Srbije, ali i najavio čišćenje stranke od kadrova koji se više vode sopstvenim interesima nego interesima države. Takođe je u četvrtak ponovio da podržava rekonstrukciju Vlade Srbije, te da bi ona trebalo da krene po dubini, od predsednika opština, gradonačelnika, direktora preduzeća i članova Vlade. Ovim je, složni su u oceni sagovornici Kurira, Vučić još jednom pokazao da je dobrobit države ispred bilo kog pojedinca, te da neće dozvoliti da oni ugroze kontinuitet politike prosperiteta.

Preispitivanje

Vučić je, naime, između ostalog, poručio da će SNS morati sebe da preispituje u narednih godinu i po dana da bi se stranka pripremila za odsudne izbore 2027.

"Ne mogu da podnesem kad vidim da i u našoj stranci postoje oni za koje je najvažnije šta će da kažu Rusi ili Amerikanci i Evropljani. Mene zanima šta će da kaže Srbija, šta će da kaže naš narod. Ovo je doteralo cara do duvara, ja to ne mogu više da trpim. Mnogi su svoje loše lice pokazali kad su ponovo izabrani. Sad im kažem: Spremite se, biće provere odgovornosti. Sit sam i onih koji kad god se nešto naljute, postanu ravnodušni. Ja ću se boriti zajedno s vama za ovu stranku i za našu Srbiju. Neću nikada da odustanem. I da vam kažem: neću moći da se kandidujem za predsednika 2027, ali ću vam na svaki način pomoći da pobedite i te 2027. i da se nikad ne vratimo u prošlost iz koje smo Srbiju morali da izbavljamo", kazao je Vučić.

Screenshot 2024-10-24 184900.png
Pink 

Naveo je i da će  u decembru 2026. krenuti da polažu račune narodu, šta su izgradili, kakve su penzije i plate građana, te da će se tada videti šta su sve uradili u Srbiji.

Politički analitičar Branko Radun za Kurir ističe da je najava predsednika o preispitivanju odgovornosti funkcionera SNS dobar pokazatelj.

251286.00-08-49-13.still001.jpg
Kurir TV 

"Vide se šaroliki rezultati na lokalu i činjenica da stranka ima lošiji rezultat od samog Vučića. Jasno je da ima nekompetentnih kadrova, onih koji gledaju samo sebe, pa čak i korumpiranih pojedinaca, a to nanosi štetu ne samo stranci na lokalu već i stranci generalno, na nacionalnom nivou. Zato je sasvim sigurno da će Vučić ići na neko raščišćavanje kako bi se smenili kadrovi koji ne rade kako treba, i to je dobro", naglasio je Radun.

Promene

Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", za Kurir ocenjuje da je Vučić svojim porukama ne samo najavio kadrovske promene među kadrovima SNS već i poslao poruku da se neće trpeti loši rezultati ni ubuduće.

"SNS je partija koja daje najveći broj kadrova i teško je upravljati takvom organizacijom a da nema problema tu i tamo. Bilo bi loše da se ne reaguje na neke stvari koje proizilaze iz toga, a kako predsednik Vučić zajedno sa svojim saradnicima, pre svega premijerom i predsednikom SNS Milošem Vučevićem, ima uvid i po statistikama i informacijama s terena ko i u kojem obimu doprinosi ne samo stranci već i državi, on će na osnovu toga izvršiti promene gde su neophodne", kaže.

screenshot-3.jpg
Kurir Televizija 

Dodaje da će sigurno uslediti promene i da će neki ljudi biti izuzeti iz daljeg angažmana, a doći će novi, od kojih se očekuju bolji rezultat.

"Osim što će neefikasni biti zamenjeni efikasnim, to će i svima ostalima pokazati da nisu u komotnoj situaciji, već će preispitivati svoje rezultate i dalji način vladanja pozicijom koju obavljaju. To je dobro i verujem da zato SNS toliko dugo i vlada", kazao je Lacmanović.

Kontinuitet politike: Uspešan političar kog su prihvatile sve strane sveta

Predsednik Aleksandar Vučić naglasio je u četvrtak u Vršcu i da naša država ostaje na svetskoj mapi, na koju je uspela da se vrati proteklih godina, da će naprednjaci ostati dominantni na domaćoj političkoj sceni, te da će zemlja nastaviti putem rasta i razvoja.

Predrag Lacmanović iz "Faktor plusa" smatra da je Vučić time pokazao konstantnost i kontinuitet politike koju vodi.

"Vučić je još jednom pokazao snagu, sigurnost i doslednost i deluje potpuno sigurno i samouvereno, a opšti utisak je da on suvereno stoji kao uspešan političar kog su prihvatile sve strane sveta", kazao je Lacmanović.

I Branko Radun, politički analitičar, smatra da se Srbija vratila na svetsku mapu izbalansiranom politikom otvorenih vrata i prema Istoku i prema Zapadu.

"Sve to je izuzetno značajno, imajući u vidu da je spoljna politika bitna i za ekonomiju, za investicije. Takođe, spoljna politika malih država je naročito bitna kada kao mala zemlja imate problem Kosova, Srba u Republici Srpskoj, Srba u Crnoj Gori. Zato je od vitalnog značaja da imamo uspešnu spoljnu politiku", jasan je Radun.

Kurir.rs / Ivana Žigić

 BONUS VIDEO

03:23
Klaster 3 se otvara u Srbiji - pozitivan ishod sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Ursule fon der Lajen Izvor: Kurir televizija