Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić izjavio je, povodom 16 godina postojanja te stranke, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dugogodišnji predsednik SNS, od početka bio "spiritus movens" (pokretački duh) u mnogo čemu.

"I kada je bio zamenik predsednika stranke, već se osećalo da je njegova energija odlučujuća za određene izborne pobede i sve ostalo. Na njegovim leđima počiva mnogo toga i moraćemo da radimo dodatno na razvoju kadrova", rekao je Đurić za televiziju Pink.

Upitan da li je očekivao da će SNS biti toliko dugovečna i toliko uticajna na političkoj sceni Srbije, kazao je da nije očekivao, iako je bio među osnivačima, odnosno ;među 10.000 koji su potpisali prvi akt za registraciju stranke.

"Nisam mogao ni da sanjam da ćemo biti politička snaga koja će, ne samo toliko dugo, nego i toliko fundamentalno, suštinski uticati na razvoj Srbije u toku jedne i po decenije", kazao je Đurić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

Navode da je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić pomogao osnivanje SNS, Đurić je nazvao "jednom od brojnih teorija zavere" vezanih za tu stranku.