Svi događaji
Od najnovijeg
11:32

Vučić: Odnosi između Srbije i Mađarske su na najvišem nivou tokom naše nelake istorije

- Veoma sam srećan što danas imam priliku da vas ugostim u Srbiji, dragi predsedniče Mađarske Tamaš Šujok. Odnosi između Srbije i Mađarske su na najvišem nivou tokom naše nelake istorije. Zahvalan sam mađarskim čelnicima na uvek iskrenom zalaganju za dobre, otvorene i prijateljske odnose sa Srbijom.

Mi Mađarsku doživljavamo ne samo kao političkog strateškog partnera, već i kao iskrenog prijatelja i sve ovo što ćemo danas da radimo biće samo još jedan beočug u lancu našeg još čvršćeg prijateljstva.

Uz zahvalnost za podršku na našem evropskom putu, ekonomija je ono što najbolje potvrđuje naše političke veze. Mađarska je danas četvrti trgovinski partner Republici Srbiji i to su izvanredni rezultati. Imamo sveobuhvatno povezivanje sa Mađarskom - infrastrukturno, saobraćajno i energetsko, od čega direktno građani imaju koristi.

Za nas je od posebnog značaja uloga Saveza vojvođanskih Mađara, koji predstavlja most prijateljstva i bratstva sa Mađarskom. Politika poštovanja, međusobnog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa je od presudnog značaja, poručio je Vučić u obraćanju nakon sastanaka sa predsednikom Mađarske Tamašom Šujokom.

10:25

Obraćanje predsednika u toku

- Ekonomija je ono što najbolje potvrđuje naše političke odnose, kazao je Vučić u obraćanju iz Palate Srbija posle održanih sastanaka u četiri oka ali i sastanka dveju delegacija. On je kao primer povećao izuzetan rast trgovinske razmene u odnosu na period od pre 12 godina. 

2024-10-28 10_24_21-EON - Kanali.jpg
Pritnscreen/TV Pink 

- Hvala na zalaganju za dobre i prijateljske odnose sa Srbijom, Mađarsku kao državu i mađarski narod doživljavamo kao iskrenog prijatelja, kazao je Vučić i dodao da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou. Ukazao je i na sveobuhvatno povezivanje sa Mađarskom na svim poljima - saobraćajnom, energetskom, železničkom! 

- Od centra Beograda do centra Budimpešte biće tačno 2 sata i 40 minuta!, rekao je Vučić govoreći o brzoj pruzi te nabrojavši sve pogodnosti dogovorene s Mađarskom a jedna od tih biće i prolazak granice brzim vozom bez zadržavanja. Vučić je dodao i da će Mađarska zaposliti 200 novih carinika da bi sve brže funkcionisalo.

Kada je reč o zelenim koridorima zbog kojih teretni saobraćaj neće čekati satima na granici, Vučić je kazao da postoje veliki planovi za granični prelaz Horgoš-Reske.

Dotakao se i zajedničkog projekta gradnje naftovoda zasad ne ulazeći u detalje.

2024-10-28 10_23_37-EON - Kanali.jpg
Printscreen/TV Pink 

- Odnosi između Srbije i Mađarske su na najvišem nivou tokom istorije, rekao je Vučić i zahvalio se Mađarskoj na podršci Srbiji na evropskom putu. Istakao je da je Mađarska sa 13 trgovinskog partnera postala četvrti trgovinski partner Srbiji.

Zahvalio se na projektima koje je Mađarska uradila sa Srbijom.

"Želim da izrazim nadu da ćemo dan pre otvaranja brze pruge Subotica–Budimpešta biti potpisan ugovor između četiri zemlje: Mađarske, Srbije, Severne Makedonije i Grčke", rekao je Vučić i dodao da će češki premijer za dva-tri dana biti u Srbiji. Napomenuo je da "Srbija i Mađarska imaju sveobuhvatno povezivanje u više oblasti".

"Što se gasa tiče, mi ćemo i dalje biti pouzdan partner Mađarskoj. Želimo i zajedničku berzu električne energije. Vidite jedno sveobuhvatno povezivanje Srbije i Mađarske. Kada budemo imali brzu prugu, pravimo megaprojekat za Horgoš–Reske", rekao je Vučić i istakao posebnu ulogu Saveza vojvođanskih Mađara.

Vučić je naglasio da Srbija i Mađarska imaju politiku poštovanja, prijateljskog uvažavanja, prijateljskih i bratskih odnosa. "Za nas je SVM most prijateljstva i bratstva Srbije i Mađarske", naveo je Vučić. 

Napomenuo je da je sa gostom razgovarao i o ratu u Ukrajini, kao i o izborima u SAD, te najavio i posetu češkog premijera Srbiji za dva-tri dana. 

Šujok: Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica EU 

- Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica EU i da Unija ispuni obećanje dato zemljama Zapadnog Balkana dato pre dvadesetak godina, rekao je mađarski predsednik naglasivši da nema energetske bezbednosti Mađarske bez Srbije niti energetske bezbednosti Srbije bez Mađarske.

Šujok je kazao i da će Mađarska učiniti sve da se pospeši i ubrza prelazak granice što podrazumeva, ako bude trebalo, i otvaranje dodatnih graničnih prelaza.

Predsednik susedne zemlje poručio je da će učiniti sve što je u njegovoj ličnoj moći na daljem razvoju prijateljstva naših zemalja te podsetio da su naše zemlje na pobošljanju odnosa i prijateljstvu i te kako radile poslednjih godina, te da nije reč o Srbji samo kao strateškom partneru nego i prijatelju.

Obraćanje predsednika Srbije i Mađarske Autor: Zorana Jevtić

- Kad je reč o našim manjinama, smatramo da naš narod ima jednu stabilnu poziciju u Srbiji kao i da su sva njihova prava ispoštovana, a mi se trudimo da učinimo isto, kazao je Šujok koji je prethodno pomenuo i brzu prugu Beograd - Budimpešta, te dodao da se nada da će Mađarska u narednim godinama završiti svoj deo projekta.

Srbija je iskren prijatelj

- Srbiju posmatramo ne samo kao strateškog partnera, već kao i iskrenog prijatelja, rekao je Šujok koji je u obraćanju dodao da kad je reč o energetici da smo i tu upućeni jedni na druge.

Istakao je, istovremeno, i da Srbija i Mađarska imaju odličnu saradnju po pitanju izgradnje železnice između Beograda i Budimpešte.

"Učinićemo sve što i da se ubrza prelazak iz Srbije preko naše granice, otvaranjem novih prelaza", ukazao je Šujok, koji je zahvalio Srbiji na poštovanju prava mađarske manjine koje, kaže, žive u stabilnom okruženju.

Obraćanje Vučić - Šujok Autor: Zorana Jevtić

10:21

Sastanak članova delegacija Srbije i Mađarske

U toku je sastanak delegacija dveju zemalja uz prisustvo obojice predsednika.

Sastanak delegacija Srbije i Mađarske Autor: Zorana Jevtić

9:57

Vučić: Dobro nam došli, dragi predsedniče Mađarske

Dobro nam došli, dragi predsedniče Mađarske. Ovo je prva zvanična poseta predsednika Tamaša Šujoka Srbiji i predstavlja još jedan važan korak u jačanju prijateljskih odnosa i saradnje između naših zemalja.

Razgovaraćemo o ekonomskoj saradnji, evropskim integracijama, kao i situaciji u regionu.

Značaj ove posete je višestruk, jer će doprineti produbljivanju partnerstva i saradnje u ključnim oblastima.

Poručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je ugostio u Palati Srbija predsednika Mađarske Tamaša Šujoka.

9:32

U toku razgovori Vučić - Šujok u četiri oka

U Palati Srbija u toku su razgovori dvojice predsednika u četiri oka posle čega se očekuje sastanak delegacija dveju zemalja. Planirano je i da se Šujok sastane s premijerom Srbije Milošem Vučevićem i predsednicom parlamenta Anom Brnabić.

Razgovori Vučić-Šujok u četiri oka Autor: Zorana Jevtić

8:47

Svečani doček ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano dočekuje mađarskog kolegu Tamaša Šujoka ispred Palate Srbija uz himnu, gardu i crveni tepih.

Tamaš Šujok u Beogradu Autor: Zorana Jevtić

Posle svečane smotre Garde, mađarski predsednik se rukovao i upoznao s ministrima Vlade Srbije, posle čega je predsednik Vučić takođe pozdravio i rukovao se s članovima mađarske dečegacije.

Tamaš Šujok u Srbiji Autor: Kurir Televizija