Bivši starešina tzv. OVK Fatmir Sopi potvrdio je danas, pred sudom u Hagu, da je komanda njegove jedinice, s proleća 1999. bila u selu Zlaš kod Prištine, u kojem je, po ranijoj presudi, tzv. OVK počinila zločine nad pritvorenim Albancima.

Sopi je to posvedočio na suđenju tadašnjim članovima Glavnog štaba tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na KiM i u Albaniji, 1998-99. Optužnica ih tereti za nezakonito lišavanje slobode, mučenje i ubistva Albanaca, koje je OVK proglasila za "kolaboracioniste", Srba i Roma u više od 40 pritvora za "protivnike" te albanske paravojske.

Po optužnici, u aprilu 1999. u Zlašu je postojao pritvor u kojem su pripadnici tzv. OVK protivpravno držali i teško zlostavljali šestoricu Albanaca, od kojih su jednog, teško povređenog, ostavili da umre.

Za te zločine, haški sud - koji se zvanično zove Specijalizovana veća Kosova - osudio je na 15 godina zatvora Saljija Mustafu, koji je u Zlašu komandovao pritvorom i jedinicom BIA.

Kao i na suđenju Mustafi, svedok Sopi je danas potvrdio da je u Zlašu bio štab jedinice BIA, ali i komanda "153. brigade" OVK u kojoj je on bio komandant i zamenik komandanta.

Tužilac je u sudnici prikazao nekoliko fotografija na kojima su bili Mustafa, Sopi i druge starešine tzv. OVK koje je svedok identifikovao.

Sopi je potvrdio da je "153. brigada" tzv. OVK bila formirana u februaru 1999. po nalogu nadređene komande "operativne zone Lab" koji je u Zlaš doneo zamenik komananta te zone Kadri Kastrati.

Po Sopijevom iskazu, za komandanta brigade je, umesto njega, bio postavljen "karijerni oficir" Adem Šehu, koji je u Zlaš bio upućen sa strane.

U nastavku procesa, iza zatvorenih vrata, svedoči prvi od trojice svedoka za čije je iskaze, kako proističe iz sudskih dokumenata, posebne uslove zatražila njihova vlada.

Tim uslovima obezbeđuje se potpuna anonimnost svedoka koja je neophodna, kako je u spisima naznačilo tužilaštvo, usled njihovog straha od odmazde, kao i zbog uporne klime zastrašivanja svedoka koja, kako je sud više puta utvrdio, i dalje vlada na KiM.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici tzv. OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je tzv. OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri tzv. OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na KiM u novembru 2020.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.