"OPOZICIJA ISKORIŠĆAVA LITIJUM ZA DESTABILIZACIJU VLASTI!" Stručnjaci sigurni: Priča o ekološkim katastrofama je PREUVELIČANA

Shutterstock, Kurir TV

Predsednica Parlamenta, Ana Brnabić, demantovala je optužbe lidera Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa, da su nosioci Srpske napredne stranke doveli Rio Tinto u Srbiju.

Ona je poručila da je to upravo učinila nekadašnja partija Dragana Đilasa, Demokratska stranka, u saradnji sa DSS i G17 plus. Brnabić je naglasila da su od 2001. do 2012. godine državni funkcioneri Demokratske stranke potpisali više dokumenata koji se odnose na geološka istraživanja u vezi sa Rio Tintom.

U jutarnjem programu Kurir televizije, gosti su bili Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, i Zoran Milosavljević, politikolog, gde su govorili o ovoj temi.

Manipulacija strahom od ekoloških katastrofa

Stanković je istakao da je tema ekologije zloupotrebljena od strane opozicije kao sredstvo političke manipulacije.

- Određeni akteri u opoziciji koriste temu iskopavanja litijuma kako bi manipulisali bazičnim strahovima građana. Kroz priče o zaštiti vode, vazduha i zemlje, projektuju se kataklizmični scenariji bez stvarnog naučnog osnova -rekao je Stanković.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

On je naglasio da iskopavanje litijuma nosi određeni rizik, ali da je taj rizik podložan kontroli kroz tehnološke procese prerade i regulativu.

- Nema rudnika bez zadovoljanja ekoloških standarda, i to je tako u EU, a i u Srbiji. Cela priča o ekološkim katastrofama je preuveličana i nema utemeljenje u stvarnosti - dodao je Stanković.

Politička destabilizacija i ekonomski interesi

Milosavljević je istakao da su napadi na projekat Rio Tinta deo šireg plana destabilizacije Srbije.

- Ovi napadi su motivisani političkim interesima opozicije koja ne može da sprovede svoje projekte i koristi svaku priliku da destabilizuje vlast - rekao je Milosavljević.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

On je naglasio da su ekološki standardi u EU rigorozni i da će se primenjivati i u Srbiji kroz saradnju sa EU.

- Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa EU u oblasti minerala i kritičnih sirovina, Srbija postaje deo evropskog sistema zaštite životne sredine. To znači da će svi ekološki standardi važiti i kod nas - dodao je Milosavljević.

Budućnost industrije litijuma i ekološka odgovornost

Stanković je ukazao na važnost razvoja industrije litijuma za budućnost Srbije i Evrope.

- Litijum je ključan za proizvodnju baterija i električnih vozila, što je budućnost Evropskog kontinenta. Ako smo protiv iskopavanja litijuma, onda smo protiv ekološki ispravnih automobila i ostajemo zavisni od fosilnih goriva - rekao je Stanković.

This browser does not support the video element.

"OPOZICIJA ISKORISTILA LITIJUM DA BI DESTABILIZOVALA VLAST!" Eksperti: Manipulišu strahom projektovanjem kataklizmičnih scenarija  Kurir televizija

On je naglasio da Srbija može da razvije čitav privredni ciklus oko rudnika litijuma, što bi značilo da se sirovine ne izvoze, već se prerađuju i koriste za domaću proizvodnju.

- Ako organizujemo čitav privredni ciklus na teritoriji Srbije, mi nećemo biti kolonija, već zemlja sa razvijenom industrijom koja koristi svoje resurse -zaključio je Stanković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"DOK NEMAČKA ULAŽE ZNAČAJNE RESURSE, MI SMO ZAGLAVLJENI U POLITIČKIM RASPRAVAMA" Eksperti sigurni: Litijum je ključan za budućnost  Kurir televizija