PAPIRI KOJI DEMANTUJU TVRDNJU OPOZICIJE! Ova dokumenta dokazuju da je bivša vlast dozvolila eksploataciju litijuma

Nemanja Nikolić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se danas iz doma Narodne skupštine. Ona je i danas ponovila da je bivša vlast izdali dozvolu za eksploataciju, i tako demantovala tvrdnje Dragana Đilasa koji je ranije danas rekao da nijedna prethodna vlada nije dala ni jednu jedinu dozvolu za eksploataciju litijuma.

Naime, Brnabićeva je i juče i danas objasnila da izmenama Zakona o rudarstvu iz 2006. godine koje su se desile za vreme bivše vlasti, omogućeno da onaj ko ima istražnu dozvolu jedini može da dobije pravo na eksploataciju.

Zakonskim rešenjima od 1995. do 2005. godine nosilac istraživinja imao je prioritet, ali nije apriorio mogao postati i nosilac eksploatacije, odnosno morao se potpisati ugovor sa državom u vezi sa eksploatacijom.

Kurir 
foto: Kurir

Godine 2006. i to izmenama Zakona o rudarstvu, pravi se bitan zaokret tako što je obrisan deo za obaveznog ugovoranja sa Republikom Srbijom.

Kurir 
foto: Kurir

To praktično znači da su izmene zakona omogućile eksplataciono pravo.

- Zakonom iz 2006. godine brisani su članovi, što znači da je tim zakonom izbrisan korak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanje ponuda za korišćenje rude i eksploataciju. Znači tim zakonom je ukinuto javno nadmetanje. Nema više - ko da više, a može da uzme i Srbija. A kako mislite onda da dajete dozvolu, kada ste ukinuli pravo nadmetanja? A onda je propisano da se odobrenje za eksploataciju daje po zahtevu nosioca istraživanja mineralne sirovine. Ko je nosilac istraživanja u slučaju projekta Jadar - zapitala je Brnabićeva.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"OČITO JE DA JE ĐILAS IZGUBIO MESTO VOĐE OPOZICIJE" Predsednik pokreta "Nema nazad - Iza je Srbija" o raskolu koalicije SPN  kurir televizija