KURTI U ČIKAGU NA PANELU DEMOKRATA: Američki ambasador jasno poručio - Ovo nije poziv vlade SAD

AP Visar Kryeziu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti učestvovaće na panel diskusiji pod nazivom "Nacionalna demokratska konvencija i uloga političkih partija" u Čikagu.

Panel se održava u okviru Demokratske nacionalne konvencije na kojoj bi trebalo da bude ozvaničena nominacija Kamale Haris za predsedničku kandidatkinju demokrata na izborima u novembru u SAD.

Diskusiju će otvoriti predsednik upravnog odbora Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Tom Dašl, a moderiraće predsednica Instituta Tamara Vites, saopštili su iz Vlade tzv. Kosova.

Na panelu će, između ostalih, učestvovati i bivši sekretar Natoa Džordž Robertson i bivša predsednica Demokratskog nacionalnog komiteta, a sada član odbora NDI Dona Brazile.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer rekao je za "Metro gazetu" da Kurti nije dobio poziv od američke vlade, već od Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) koji je povezan sa Demokratskom strankom.

- Koliko znam, premijer Kurti planira da učestvuje na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji na poziv Nacionalnog demokratskog instituta. Ali, da se razumemo, ovo nije poziv Vlade SAD. Demokratska stranka je politička partija u Sjedinjenim Državama. NDI je krilo Demokratske stranke koje radi na izgradnji demokratskih partija i institucija u inostranstvu - naveo je Hovenijer.

(Kurir.rs/Kosovo Online/Preneo: Đ. M.)