BIVŠI AMERIČKI OFICIR KFORA SASUO SVE U HAGU Rasel: NATO bombardovanje nije bilo za mir već mešanje u suverenitet Srbije

Youtube Printscreen

"Da li je ovo rekao predsednik Klinton u skladu sa vašim saznanjima o razlozima intervencije Natoa?", upitao je svedoka advokat na šta je Rasel odgovorio: "Verujem da smo to svi mislili."

Bivši oficir američkih snaga Kfora Stiv Rasel svedočio je juče na suđenju liderima nekadašnje OVK, a tom prilikom potvrdio je svoje izjave da je prema njegovom mišljenju misija Natoa na Kosovu bila mešanje u suverenitet Srbije, kao i da kampanja koju je Nato vodi u vezi bombardovanja SR Jugoslavije nije bila mirovna, prenosi Reporteri.

Rasel je uglavnom služio na području Gnjilana i govorio je u nekoliko navoda o tamošnjim zatočeničkim centrima 1999. Međutim, odbrana je osporila njegove stavove o OVK i Natou jer je u svom pismenom svedočenju pred Tužilaštvom davao čudne izjave o Nato intervenciji na Kosovu.

Odbrana Hašima Tačija pitala ga je o njegovim stavovima u vezi intervencije Natoa koju ne vidi kao mirovnu te da je uloga Amerike u ratu na Kosovu i vojnoj intervenciji zauzimanje strana.

Youtube Printscreen 
foto: Youtube Printscreen

"Išli smo tamo da primenimo Rezoluciju 1244 koja je rezultat intervencije u suverenitet Srbije u ime nasilja izazvanog u pokrajini Kosovo i smatrao sam da se u tom kontekstu mešamo u suverenitet Srbije da bismo ublažili stradanje naroda u pokrajini Kosovo, ovako bih to objasnio", rekao je Rasel.

Upitan je i za izjavu datu u Tužilaštvu u kojoj je rekao da vazdušna kampanja Natoa nije imala mirovni cilj, već da nametne rezultat.

"Ne znam da li je to u zapisniku, ali mislim da je vazduhoplovnim snagama teško da dođu do zaključka ili da isporuče rezultat, a da nisu na terenu i mislim da postoji mnogo istorije koja bi potvrdila ono što ja kažem", odgovorio je.

Odbrana je rekla da je pitanje više o ishodu nego efikasnosti, ali Rasel je rekao da to više razume sa vojne tačke gledišta da bi se rešio slučaj.

Kurir.rs/Kosovo online

Kako piše Reporteri, nakon što je odbrana osporila njegove stavove kao kontroverzne, svedoku je pokazala govor bivšeg američkog predsednika Bila Klintona kada je počelo Nato bombardovanje Srbije u kojem je opisano kao miroljubivo sa ciljem zaštite civilnog stanovništva.

"Da li je ovo rekao predsednik Klinton u skladu sa vašim saznanjima o razlozima intervencije Natoa?", upitao je svedoka advokat na šta je Rasel odgovorio: "Verujem da smo to svi mislili."

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"VLJOSA OSMANI JE KARIKATURALNA LIČNOST, PRIVIĐA JOJ SE RASIZAM" Drecun: Saobraćaj se već odvija na tri mosta, ALI KURTI ŽELI OVAJ  Kurir televizija