POTPREDSEDNICA MARINA RAGUŠ SE SASTALA SA POTPREDSEDNIKOM PS OEBS: Razgovor i o dešavanjima na Kosovu i Metohiji

Skupština Srbije

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za spoljne poslove Marina Raguš sastala se danas sa potpredsednikom PS OEBS i Specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu Kirjakosom Hađijanijem.

Kako se navodi u saopštenju, Raguš i Hađijani razgovarali su o regionalnim odnosima na Zapadnom Balkanu, izazovnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, procesu evropskih integracija Srbije, ali i o interparlamentarnom forumu zemalja Jugoistočne Evrope, koji će se održati u Crnoj Gori, a na inicijativu PS OEBS.

Potpredsednica Raguš ocenila je da poseta potpredsednika PS OEBS i Specijalnog predstavnika za JIE dolazi u najboljem momentu, gledano u svetlu aktuelnih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Ona je, kako se ističe u saopštenju, detaljno upoznala sagovornika sa situacijom na terenu i ukazala na ugroženost svih prava Srba u našoj južnoj pokrajini od strane prištinskih vlasti.

Ona je istakla da Srbija očekuje podršku svojih zapadnih partnera kako bi se izbegla eskalacija i zaustavilo etničko čišćenje Srba u srcu Evrope u 21.veku.

Raguš je dodala da Beograd ostaje posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom, očuvanju mira i stabilnosti i inicijativama od regionalnog interesa, poput inicijative Otvoreni Balkan.

Sagovornici su se, kako se navodi u saopštenju, složili da situacija na KiM mora biti rešavana kroz dijalog, a izazovna regionalna situacija na temama koje povezuju i koje će omogućiti svaki vid prosperiteta naroda na Zapadnom Balkanu. Takođe, ocenjeno je da bi parlamentarne inicijative zemalja JIE, plasirane u okviru međunarodnih parlamentarnih institucija, mogle doprineti jačanju stabilnosti i tema od značaja za zajednički razvoj i napredak.

Kurir.rs