SRPSKA ZAJEDNICA U MAĐARSKOJ VEKOVIMA JE DAVALA DOPRINOS U JAČANJU SRPSKOG IDENTITETA Ministar otvorio manifestaciju "Srpski dani"

Duško Vukajlović

Ministar Đorđe Milićević otvorio je sinoć manifestaciju „Srpski dani“ koja se tokom septembra meseca kroz različite kulturne programe održava na više lokacija u Mađarskoj.

Kako se navodi u saopštenju, svečano otvaranje manifestacije održano je u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Sentanadreji, gde je prvi put u javnosti predstavljena ikona „Sveti Đorđe“ koju je slavni srpski slikar Uroš Predić uradio i darivao porodici Vujić iz Budimpešte kao slavsku ikonu.

Izložena je i prateća foto-dokumentacija o vezama Predića i Sentandreje.

- Manifestacija „Srpski dani“ ima za cilj da pokaže raskoš i dubinu srpske kulture, duhovnosti i nauke, kao i naš istorijski doprinos životu u Mađarskoj. Srpska zajednica u Mađarskoj, sa svojom bogatom tradicijom, kulturom i duhovnošću, vekovima je davala nemerljiv doprinos u očuvanju i jačanju srpskog identiteta – istakao je Milićević, a navodi se u saopštenju.

Ministar se posebno zahvalio Eparhiji budimskoj na kontinuiranom radu u očuvanju srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa u Mađarskoj.

- Hvala mitropolitu Lukijanu i Eparhiji budimskoj na organizaciji ove manifestacije, koju su podržale Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srpske. Posebna zahvalnost i našim prijateljima iz Vlade Republike Mađarske koji svesrdno podržavaju srpsku zajednicu u Mađarskoj - rekao je on.

Ministar je u obraćanju naglasio i da su na istorijskom nivou odnosi Beograda i Budimpešte, istakavši da će se dodatno razvijati u narednom periodu.

- Taj put trasirali su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Viktor Orban. Potpisali smo sporazume dve Vlade od istorijskog značaja - ukazao je Milićević.

Mitropolit budimski Lukijan naglasio je, kako se ističe u saopštenju, u obraćanju prisutnima da je cilj manifestacije negovanje srpske kulture i tradicije, te zahvalio pokroviteljima ali i Mađarskoj u kojoj se uživaju verske i kulturne slobode.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je državni sekretar Vlade Mađarske Ester Vitaljoš, gradonačelnik Sentandreje Filip Žolta, ambasadorke Srbije i Bosne i Hercegovine u Budimpešti Aleksandra Đurović i Biljana Gutić Bjelica, kao i brojni predstavnici javnog i kulturnog života Mađarske, Srbije i Republike Srpske.

Kurir.rs