SVEČANA AKADEMIJA U BEČU Ambasada Srbije organizovala prijem povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Harald Klemm

Ambasada Srbije u Beču je 15. septembra, zajedno sa Misijom Srbije pri OEBS i Predstavništvom Republike Srpske u Austriji, organizovala svečanu akademiju povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U ime domaćina, ambasador Srbije Marko Blagojević je pozvao na snažnu podršku predsedniku i Vladi Srbije jer je Srbija jedina koja je dužna i koja štiti interese našeg naroda. Istakao je da treba dostojno i ponosno da svedočimo o tome ko smo, šta predstavljamo i šta smo dali svetu i Austriji u kojoj smo najbrojnija zajednica kroz vekove.

Harald Klemm 

Čestitajući praznik svim Srbima, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ga obeležavamo zajedno mada možda ne složni koliko bismo želeli da budemo i da zato naša himna moli za slogu i pravdu jer za Srbe pravde nema i naše rane ne bole nikoga osim nas.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev je naglasio da današnji praznik čini posebnim to što ga obeležavamo zajedno u Beču, gradu koji je vekovima bio deo srpske istorijske sudbine, i koji danas, zahvaljujući brojnoj zajednici srpskih iseljenika, čuva srpski duhovni kod.

Svečanosti su, pored visokih zvanica, prisustvovali predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i brojnih udruženja naše dijaspore koja deluju u Austriji, ugledni pojedinci srpskog porekla iz političkog, privrednog, naučnog i kulturnog života Austrije, kao i studenti.

Harald Klemm 

Prigodan kulturno-umetnički program su, zahvaljujući podršci kompanije MTEL Austrija, priredili i izveli Srpski akademski ansambl, prvaci Operskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu Ljubica Vraneš i Dragoljub Bajić i Eparhijski mešoviti hor Kornelije Stanković.

Brojna publika je imala priliku da posluša predavanje SPKD Prosvjeta Austrija o Srbima u Austriji i da se upozna sa veoma bogatom kulturom, istorijom i zajedničkom budućnošću.

Prepuna sala istorijskog zdanja Albert hola u Beču najbolji je pokazatelj srpskog jedinstva i želje našeg naroda da zajedno obeleži ovaj važan i veliki dan.