PROMENI(LI): Odbornici pokreta Sava Manojlovića vratili se u gradski parlament

Jučerašnja sednica Skupštine Grada Beograda održana u prisustvu odbornika Kreni-promeni, koji su letos odmah nakon izbora demonstrativno napustili parlament. Sagovornici Kurira ocenjuju da je to pokušaj normalizacije političkog života, ali i želja da kako-tako opstanu na političkoj sceni

Petar Aleksić

Odbornici Skupštine Grada Beograda održali su juče sednicu na kojoj je, između ostalog, razmatran i predloženi rebalans budžeta grada, a na pomenutoj sednici su se u gradski parlament vratili odbornici pokreta Kreni-promeni, i to tri meseca nakon što su ga demonstrativno napustili zbog, kako su tada tvrdili, "izbornih malverzacija".

Sagovornici Kurira ocenjuju da povratak Sava Manojlovića i njegovih odbornika predstavlja pokušaj da opstanu na političkoj sceni, jer njihove nekadašnje akcije nisu dale rezultate. Prema rečima naših sagovornika, to, takođe, predstavlja i način da se normalizuju politički odnosi u Gradu.

Predsednik pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio je juče da će odbornici tog pokreta prisustvovati sednici Skupštine Grada, čime prekidaju bojkot započet nakon lokalnih izbora. On je na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda rekao da će njegovi odbornici prisustvovati sednici gradskog parlamenta, pre svega zato što se na dnevnom redu nalazi raspravi o delovima urbanističkog plana u kojoj žele da učestvuju.

Da pozdravimo...

Sociolog Vladimir Vuletić je, komentarišući postupak odbornika Kreni-promeni, istakao da je to jedan od načina da se normalizuje politički život.

Kurir Televizija 

- Oni će svoju opozicionu aktivnost nastaviti. Kad čujem da se neko vraća u klupe i da hoće da učestvuje u radu, bez obzira na to šta navodio kao argumentaciju, činjenice su te i to treba pozdraviti. Bez obzira na to šta pričao, važna su dela, a dela govore da je reč o svojevrsnoj želji za normalizacijom političkih odnosa u Gradu - rekao je on.

S druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković smatra da je ovaj postupak odbornika pokreta Kreni-promeni njihov pokušaj da izađu iz, kako je rekao, političke ništavnosti.

- Ovako će makar u Skupštini dobiti priliku da u toj teatralnosti prave jednu vrstu opstrukcije. To je prisustvo i pokušaj da se opstane kako-tako na političkoj sceni - naveo je on.

Rivalstvo

Upitan da li se iza povratka krije i borba unutar same opozicije, te da na ovaj način odbornici Kreni-promeni pokušavaju da budu vidljiviji, profesor je istakao da to jeste jedan od faktora.

Kurir Televizija 

- Opozicija među sobom ima jednu vrstu rivalstva i svako od njih je umislio da je potencijalni lider opozicije. Zasigurno je i to jedan momenat, jer ako ih nema, kako onda da se nametnu i kako da proba svaki od njih da dođe na čelo nepostojeće opozicije. Tako da je i to jedan faktor, međusobno rivalstvo koje ih goni na ovaj ili onaj način da na kraju uzmu učešće. I onda se vidi, što je za vladajuću koaliciju dobro, jedna vrsta nedoslednosti. To znači nepoštovanje onog što su obećali, nemanje platforme i ključne ideje koje bi se držali. Te ad hok intervencije i situaciono ponašanje svojstveni su onima koji u politici nemaju doslednost - ističe Petričković.

TV prenos

Interesantno je i da su se juče opozicioni odbornici u Skupštini Beograda, a među njima i oni iz tabora Kreni-promeni, žalili zato što nema TV prenosa sednice. Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević pozvao se na drugi član Poslovnika, navodeći da po njemu radio i televizijske stanice "mogu prenositi tok sednice Skupštine Beograda".

- Mogu, ko god želi, može da prenosi. Kome je zabranjeno? Mi smo omogućili tehničke mogućnosti da zainteresovane strane mogu da preuzmu prenos - rekao je Nikodijević.

Šapić: Nisam ja Saša Popović da vičem "Dalje ide"

Obraćajući se gradskim odbornicima, Šapić je govorio o "Apotekama Beograd" i rekao da do juče ujutru opozicija nije donela nijedan potpis za svog direktora "Apoteka Beograd".

- Rekao sam tada, nemojmo da izigravamo ovde "Zvezde Granda", jer nisam ja Saša Popović, nisu oni zvezde "Granda", pa da se oni kandiduju, a ja da vičem "dalje ide, dalje ide", nego da jednostavno skupe najveći broj potpisa od opozicije, da predaju predsedniku Skupštine, ko bude imao najveći broj potpisa, dobija na to 64 naša glasa i problem rešen - istakao je, između ostalog, gradonačelnik Beograda.