SASTANAK MINISTARKE ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I AMBASADORA SAD Razgovor o saradnji dve zemlje u oblasti energetike

Đedović Handanović i Hil su se saglasili da Sporazum o strateškoj saradnji između vlada Srbije i SAD, koji će uskoro biti potpisan, predstavlja važan korak u unapređenju bilateralne saradnje između dve države

Vlada Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom o saradnji dve zemlje u oblasti energetike.

Đedović Handanović i Hil su se saglasili da Sporazum o strateškoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koji će biti potpisan uskoro u Vašingtonu, predstavlja važan korak u unapređenju bilateralne saradnje između dve države, u kojoj sektor energetike zauzima sve važnije mesto.

Vlada Srbije  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa amasadorom SAD u Srbiji

  - SAD su i u prethodnoj deceniji bile jedan od najvećih investitora u Srbiji i verujem da će ovaj sporazum otvoriti vrata za nova ulaganja u oblasti energetike, što će doprineti većoj energetskoj sigurnosti i održivoj tranziciji ka čistim izvorima
energije - navela je ministarka.

Ona je istakla da je Srbija ostvarila značajan napredak u prethodne dve godine u pogledu privlačenja investicija, kroz unapređenje zakonodavnog okvira i uspešno sprovođenje aukcija za tržišne premije za obnovljive izvore energije.

- Strateški cilj je da do 2030. godine svaki drugi megavat-sat bude iz OIE, kroz investicije javnog i privatnog sektora. Jedan od projekata koji će povećati „zelene“ kapacitete EPS-a je izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana, zajedno sa baterijskim skladištima, koji će biti realizovan sa strateškim partnerom, konzorcijumom koji predvodi južnokorejska kompanija „Hyundai Engineering“ - navela je Đedović Handanović.

Vlada Srbije  Ambasador SAD u Srbiji razgovarao je sa ministarkom Đedović Handanović

  Ona je dodala da je završena Prethodna studije opravdanosti za RHE Đerdap 3, te da će tehničke i ekonomske analize pokazati koji su optimalni kapaciteti buduće hidroelektrane. „RHE Đerdap 3 biće jedan od stubova energetskog sistema u budućnosti, koji će omogućiti da balansiramo energiju dobijenu iz novih elektrana na sunce i vetar, uz očuvanje sigurnosti i stabilnosti snabdevanja - rekla je ministarka.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da je veoma zadovoljan razvojem projekata u energetici u kojima učestvuju i američke kompanije, kao i da će sporazum koji se potpisuje u Vašingtonu dodatno ojačati saradnju.

Kurir.rs