Delegacija Srbije u Varšavi na seminaru PS NATO: Ukazano na teror Prištine nad Srbima na KiM i sprovođenje politike etničkog čišćenja

Delegacija Skupštine Srbije, koja učestvuje na 106. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Varšavi, ukazala je na nasilje i teror koji Priština gotovo svakodnevno sprovodi nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

AP

Srpska delegacija, u kojoj su v.d. šefa Stalne delegacije Narodne Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Nataša Jovanović i članovi delegacije Goran Rakić i prof. dr Zoran Dragišić, na sastanku sa potpredsednikom Parlamentarne skupštine (PS) NATO Markosom de Vaskonselosom iz Portugalije i šefom portugalske delegacije u PS NATO Hugom Olivijerom, istakla je da se teror sprovodi sa ciljem proterivanju Srba sa KiM i sprovođenja politike etničkog čišćenja. 

Sagovornici su, takođe, razmotrili mogućnosti unapređenja međuparlamentarne saradnje i razmena poseta u narednom periodu, posebno na nivou poslaničkih grupa prijateljstva, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije.

Tokom sastanka sa šefom italijanske delegacije u PS NATO Lorencom Ćezom, kao i sa članovima delegacije Predstavničkog doma i Senata Italije, izražena je zahvalnost na sveukupnom višegodišnjem angažmanu italijanskih vojnika u sastavu KFOR, koji čine najveći nacionalni kontingent u okviru ovih snaga, posebno u zaštiti istorijskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kurir  Italijanski karabinjeri u sastavu KFOR na KiM

Delegacija Srbije je podsetila da su snage KFOR jedine legalne i legitimne oružane snage na prostoru KiM, koje su ovlašćene da uspostave i održavaju bezbedno okruženje za sve građane na Kosovu i Metohiji.

Šefa grčke delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dimitriosa Kairidisa članovi delegacije Skupštine Srbije su upoznali sa najnovijim dešavanjima na prostoru KiM istakli značaj podrške Grčke u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, posebno imajući u vidu da je Grčka jedan od nepriznavača jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i veoma dobar poznavalac prilika na AP KiM, budući da su i grčki vojnici angažovani u sastavu KFOR.

Dvodnevni Rouz-Rot seminar Parlamentarne skupštine NATO počeo je juče u Varšavi.

Kurir.rs/Politika/M.CG.