BEOGRADSKA NADBISKUPIJA PROSLAVLJA 100 GODINA POSTOJANJA: Prisustvuje predsednik Vučić, svečanost u katedrali Uznesenja Blažene djevice Marije

Svečanost predvodi državni sekretar Svete stolice kardinal Pjetro Parolin

Marko Karović

Beogradska nadbiskupija večeras obeležava 100 godina svog postojanja. Centralnoj svečanosti u katedrali Uznesenja Blažene djevice Marije u Beogradu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost predvodi državni sekretar Svete stolice kardinal Pjetro Parolin.

Pored predsednika Srbije, svečanosti prisustvuje premijer Miloš Vučević, kao i ministri Maja Popović i Nemanja Starović, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, visoki dužnosnici i predstavnici Katoličke crkve, visoki predstavnici SPC, Evangeličke crkve, Islamske zajednice, kao i diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici.

Beogradska nadbiskupija je ranije ovog meseca u saopštenju navela da je nastala u vremenima nimalo lakim ni za svet, ni za Evropu, ni za tadašnju državu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) na težnju katolika u Beogradu da dobiju svoju pomesnu Crkvu.

Kako su istakli konkordat između Svete stolice i Kraljevine Srbije potpisan u Rimu 24. juna 1914. godine i jednoglasno ratifikovan u Narodnoj skupštini Srbije u Nišu 8. avgusta te godine, kao i da je već u svojim prvim članovima predviđao osnivanje Beogradske nadbiskupije. Dodali su da da Austro-Ugarska nije gledala blagonaklono na konkordatsko rešenje, jer nije želela da izgubi svoj status zaštitnika katoličke vere.

Prvi svetski rat zaustavio je primenu potpisanog konkordata, pa je beogradska nadbiskupija osnovana posle jedne decenije.

Za prvog beogradskog nadbiskupa imenovan je Ivan Rafael Rodić, tada apostolski administrator za Banat.

Nakon njega Beogradsku nadbiskupiju vodili su Josip Ujčić, Gabrijel Bukatko, Alojzije Turk, a u vreme raspada Jugoslavije Franc Perko, od 1986. do 2001, zatim Stanislav Hočevar sve do pre dve godine kada je Ladislav Nemet došao na čelo nadbiskupije.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Aleksandar Vučić razgovora sa stanovnicima Krupnja  Kurir televizija