POSLANICI ZAMOLILI KARDINALA PAROLINA DA SVETU UKAŽE NA TEŽAK POLOŽAJ SRBA NA KiM: Kurtijevo neprihvatljivo ponašanje mora prestati

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva - Italija i Sveta Stolica Jovan Palalić izjavio je danas da je državnom sekretaru Svete Stolica Pijetru Parolinu, u razgovara sa njim, predočio koliko je "težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji sada već dobija dramatične oblike, jer se radi o progonu i getoizaciji čitavog naroda".

Foto: Beta/Miloš Miškov

- Zamolio sam kardinala Parolina da u okvirima svojih diplomatskih aktivnosti ukaže svojim sagovornicima na međunarodnoj sceni na težak položaj Srba i neprihvatljivo i necivilizacijsko ponašanje Aljbina Kurtija kako bi ovo nasilje prema Srbima prestalo, a Priština se vratila dijalogu hitno ispunjavajući preuzete obaveze iz prethodnih sporazuma - rekao je Palalić, poslanik Srpske narodne partije, za agenciju Beta.

Palalić je razgovarao sa kardinalom Parolinom sinoć, posle centralne svečanosti obeležavanja sto godina od formiranja Beogradske nadbiskupije, održane u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, kojoj je prisustvovao vrh države - predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević, kao i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije i druge važne ličnosti.

Printscreen Instagram/Budućnost Srbije 

Prisutnost na najvišem nivou, naveo je Palalić, pokazuje u kojoj meri Srbija poštuje svoje građane katoličke veroispovesti, kao što je i poseta Parolina priznanje da Srbija uvažava Svetu Stolicu i njene vernike.

Kako je naveo Palalić, "poseta je od posebne važnosti u ovom trenutku za Srbiju, pre svega jer drugi čovek Vatikana, čiji planetarni uticaj je poznat i priznat, može tokom susreta sa Vučićem da dobije iz prve ruke informacije o nasilju Prištine nad Srbima, našoj državnoj politici i pozicijama Srbije po važnim međunarodnim pitanjima i krizama".

Značaj koji Narodna skupština pridaje saradnji sa Svetom Stolicom, Palalić je kardinalu Parolinu ilustrovao i time da je predsednica parlamenta odlučila da se i u ovom sazivu formira Poslanička grupa prijateljstva - Italija i Sveta Stolica.

Kardinalu Parolinu je Palalić poklonio monografiju "Srbija na izvoru", fotografa i putopisca Dragana Bosnića, na italijanskom jeziku.

Kardinal Parolin će danas boraviti u Sremskim Karlovcima i učestvovati u obeležavanju 325 godina od Karlovačkog mira, zaključenog između Svete lige i Otomanskog carstva, gde će predstavnici više država i verskih zajednica zasaditi stablo masline kao simbol mira.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"SRBIJA IH NE OSTAVLJA NA MILOST I NEMILOST!" Evo šta sve nove mere donose Srbima na KiM: Ni jedna srpska kuća neće ostati bez neke vrste pomoći!  Kurir televizija