SVE JE SPREMNO ZA PRIKAZ SPOSOBNOSTI VS "ZASTAVA 2024": Evo u koliko sati se otvaraju kapije za posetioce

Završena je generalna proba za Prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024", koja će se održati u petak 20. septembra.

Ministarstvo Odbrane

"Zastava 2024" se održava na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici u organizuju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom proslave praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

General-major Tiosav Janković najavljuje da će biti prikazan letački program i deo sposobnosti ratnog vazduhoplovstva kao i specijalnih snaga.

- Prikazaćemo defile jedinica Vojske Srbije uključujući defile vazduhoplovne šalona Vojske Srbije - kaže Janković za RTS.

Ističe da će na kraju biti prikazano preko 2,500 sredstava naoružanja vojne opreme.

- Sredstava koja su u operativnom upotrebe vojice Srbije, koji su trenutno u razvoju ili su u proizvodnji preduzeća odbrambene industrije Srbije, kao i sredstva koja su predmet razvoja vojnih i cilivnih naučno-srđivačkih centara i ustanava - kaže general-major Janković.

Objašnjava da Vojska Srbije daje svoje doprinos obeležavanju važnih događaja i datuma.

Foto: Ministarstvo odbrane 

- To je istovremeno prilika da prikažemo sredstva u naoružanju Vojske Srbije, prilika da pokažemo segmente naše obučenosti i osposobljenosti - kaže Janković.

Navodi da se u aktivnostima steknu neka nova znanja, da se jedinice uvežbaju i određenim radnjama i postupcima.

- Demonstriramo čvrstinu odlučnost i nepokolebljivosti, pokazujemo jedan kontinuitet u opremanju, osposobljavanju, i unapređenju stanja i sposobnosti Vojske Srbije - rekao je Tiosav Janković.

- Ako moram da izvojim, rekao bih da je to Mi-35P, da je to veliki broj izviđačkih, udarnih, daljinskih, pilotiranih vazahoplova, uključujući dronove samobice. Među njima bih izvojio dronove samobice SM1 i 2, kao i veliki broj dronova, samobica Komarac 1, 2 i 3 - ističe general Janković.

Ulaz na aerodrom biće moguć od 9 časova i 30 minuta.

Građani će moći da uđu na aerodrom na glavnu kapiju – kapiju kod vazduhoplovnog zavoda Moma Stanojlović i kapiju iz pravca Nove Pazove.

Iz Vojske preporučuju korišćenje javnog prevoza koji će pojačati broj linija ka aerodromu, a takođe prilaz aerodromu od petlje Novi Banovci ka Batajnici, biće zatvoren za saobraćaj.

Kurir.rs/RTS/Prenosi: A.Ć.