KURTI NEMA NAMERU DA SE ZAUSTAVI, MEĐUNARODNA ZAJEDNICA PREĆUTNO ODOBRAVA: Analitičari za Kurir o dijalogu Beograda i Prištine koji je uništio lažni premijer

Prištinska strana je uspela da dijalog degradira do nivoa kada nije moguće postići nikakav napradak niti rešavati probleme s kojim se srpski narod na KiM suočava, smatraju sagovornici Kurira.

AP Visar Kryeziu

Nakon nove neuspešne runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu jasno je da međunarodna zajednica prećutno podržava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u njegovim jednostranim potezima kojima zapravo sprovodi teror nad Srbima na KiM, ocena je sagovornika Kurira koji ukazuju da ne čudi što su prištinski zvaničnici istog dana potrčali da najave i otvaranje mosta na Ibru u skorijem periodu a što će dodatno pogoršati situaciju u južnoj srpskoj pokrajini.

Naime, glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi odbio je prekjuče da učestvuje na trilateralnom sastanku sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, i to zato što je delegacija iz Beograda insistirala na temama kao što su ZSO, poštanske usluge i pitanje primene sporazuma o mostu. Petković je poručio da je Beograd uvek spreman za razgovor i iznalaženje kompromisnog rešenja, ali da proces dijaloga gubi smisao ukoliko Priština odbija da razgovara o pitanjima koja su u interesu zaštite prava Srba na KiM.

X printscreen 

Neuspeh pregovora prokomentarisao je i Lajčak.

- Žao mi je što se u trilateralnom formatu nismo pozabavili najhitnijim pitanjima. Ostajem na raspolaganju stranama i nastavićemo u narednim nedeljama - napisao je on sutradan na svom "X" nalogu.

Most na Ibru

No, reklo bi se da Priština s tim nema nikakav problem, naprotiv. Ubrzo nakon sastanaka u Briselu, prištinski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja najavio je da će uskoro biti otvoren most na Ibru, čemu se Beograd decidno protivi zbog ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva.

- Most na Ibru će biti otvoren vrlo brzo. Uveren sam da ćemo posle razgovora i koordinacije sa Kforom, koji je tamo prisutan, ali i razgovora u Briselu, uskoro imati drugačiju situaciju - rekao je Svečlja, a to je potvrdila i prištinska ministarka Aljbuljena Hadžiju.

- U razgovoru sa predstavnikom EU, na bilateralnom sastanku, a ne na onom gde je bila prisutna Srbija, i za EU je bilo jasno da otvaranje mosta nema alternativu - kazala je ona.

Pritisak

Da EU samo simulira dijalog, dok istovremeno dozvoljava Kurtiju da radi šta hoće, smatra i karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Kurir Televizija 

- Jasno je da se pojačava pritisak zapada da se kosovsko pitanje ubrzano rešava po modelu i interesima iza kojeg stoji zapad. Nesumnjivo će uslediti serija pritisaka, i to vezano za kraj administracije u Briselui, predstojećih izbora u SAD, te situacije u Ukrajini. Cilj je da se Srbija uceni, i kroz pristupne pregovore EU ali i vezano za tajming. Prema tome, tolerisanje Kurtija i ponašanje EU koja je potpuno ogoljeno pristrasna i na prištinskoj strani, vidi se već sada pojačani pritisak na Srbiju. Dakle, nema ništa od dijaloga a posrednik se ni ne trudi da obezbedi uslove za dijalog, a to je da na stolu budu ranije preuzete obaveze kao što su briselski sporazum i ZSO. Ali zato insistiraju na zahtevima prištinske strane i vode se zapadnim inetersima - kaže Milivojević za Kurir.

Graovac: Kurti neće konstruktivne razgovore

Politički analitičar Srđan Graovac za Kurir ocenjuje da je više nego jasno da Priština ne žele da učestvuju u dijalogu.

- Kurti je i do sada na razgovorima učestvovao samo pro forme radi kako bi ih sabotirao, jer ništa po pitanju dogovora nije ispunio. Što se njega tiče, čak i pod nekim prtiskom zapada, uoči izbora neće menjati svoju poziciju i biti spreman na konstruktivne razgovore. Ovo mu služi da demonstrira da sa Beogradom nema nikakvih pregovora a EU ne pokazuje spremnost da na njega izvrši ozbiljan pritisak, a pitanje je da li i mogu - smatra Graovac.

I predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Milovan Drecun, za Kurir kaže da je neuspeh dijaloga očekivan.

- Nema dileme da je Priština uspela da dijalog degradira do nivoa kada nije moguće postići nikakav napradak niti rešavati probleme s kojim se srpski narod na KiM suočava. To je razlog jednostranog ponašanja Prištine koja preduzima mere direktno suprotne opstanku srpskog naroda, a deo međunarodne zajednice ništa ne preduzima da to zaustavi. U tom smislu je moguće da i pitanje mosta bude izmešteno iz dijaloga - kaže Drecun.

Kurir Televizija 

Podseća da su najpre iz Prištine izašli sa stavom da je to njihovo unutrašnje pitanje, pa je Lajčak rekao da treba da se radi u koordinaciji Prištine i zapadnih saveznika, dok je na kraju NATO poručio da pitanje mosta treba rešavati u dijalogi ali u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

- No, u Prištini kažu da će biti otvoren, ne na osnovu godovora sa srpskom stranom već jednostrano. Izgleda da je čitava priča usmerena ka tome da zapad ipak dozvoli Prištini da otvori taj most bez dogovora u Briselu - konstatovao je on.

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"OTELI NAM DEO ZEMLJE, SAD ŽMURE NA KURTIJEV TEROR" Žestoka debata u studiju: Koji potez Beograd može da povuče kao odgovor  Kurir televizija