"SRBIJA JE NAPRAVILA VAŽAN ISKORAK KA DUGOROČNOJ ENERGETSKOJ BEZBEDNOSTI" Ministar Đurić potpisao Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike (VIDEO)

Đurić je rekao da će Srbija u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije

Printskrin/youtube

Zaključivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji u oblasti energetike sa SAD Srbija je napravila važan i odgovoran korak ka unapređenju partnerstva sa tom zemljom i značajan iskorak ka osiguranju dugoročne energetske bezbednosti, izjavio je večeras u Vašingtonu ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Pošto je potpisao Sporazum sa američkim državnim podsekretarom za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoseom Fernandesom, Đurić je rekao da će Srbija u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije i da joj je zato potrebno partnerstvo sa industrijama, kompanijama i državama koje su u prethodnim decenijama uspešno povećale kapacitet proizvodnje.

Šef srpske diplomatije je kazao da će taj dokument olakšati zelenu tranziciju u Srbiji i doneti bolji pristup čistoj energiji, što je u skladu sa njenim evropskim aspiracijama, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Istovremeno, Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike šalje snažnu poruku o posvećenosti Srbije unapređenju ukupnih odnosa sa SAD. I sama reč strateški govori o tome da smo ovim korakom još jedan korak bliže strateškom partnerstvu i strateškim, dobrim, kvalitetnim, dugoročnim odnosima sa SAD - naveo je Đurić.

Beta/Dragan Gojić 

"Današnji datum će ostati jedan od bitnijih u našim bilateralnim odnosima"

On je izrazio uverenje da će i srpske i američke energetske kompanije, ali pre svega građani Srbije, "imati korist od tog dogovora koji će rezultirati pouzdanijim, sigurnijim i dugoročno stabilnijim snabdevanjem u uslovima u kojima se srpska industrija i privreda razvijaju iz dana u dan".

- Verujem da će, uz 143 godine tradicije saradnje Srbije i SAD, i današnji datum ostati zapisan kao jedan od bitnih momenata u našim bilateralnim odnosima - rekao je Đurić.

Srpski ministar je izrazio nadu da je danas potpisan dokument prvi u seriji strateških sporazuma Srbije i SAD koji će unaprediti ukupan karakter odnosa dve zemlje.

- Naravno da energetika ima i šire implikacije, ali danas nam je cilj, pre svega, da osiguramo dugoročno, stabilno, pouzdano, bezbedno i čisto snabdevanje građana Srbije električnom energijom na način koji je ekonomski dovoljno održiv da Srbija ostane atraktivna zemlja za privlačenje stranih investicija. Dakle, zelena energija — da, pristupačna zelena energija — svakako da - kazao je Đurić.

Zahvalio je svima u vladi Srbije i vladi SAD koji su, kako je naveo, "imali viziju da podrže ovaj vid strateške saradnje" i izrazio uverenje da će Sporazum dodatno učvrstiti odnose dve zemlje.

"Klimatske promene su i izazov ali i prilika"

Američki podsekretar Fernandes rekao je da će potpisivanje Sporazuma podići srpsko-američku saradnju na viši nivo, navodi ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

- Naša sposobnost da radimo na čistoj energiji, kao i mogućnost da američke kompanije investiraju u tehnologije čiste energije u Srbiji, nešto je što izuzetno cenimo - kazao je Fernandes.

Naveo je da su SAD zadovoljne činjenicom da će saradnja sa Srbijom na polju čiste energije biti nastavljena.

- Klimatske promene su izazov našeg vremena, ali su i prilika. To je prilika da se investira u energije budućnosti, a prvi korak je napravljen danas - dodao je Fernandes.

Posle ceremonije potpisivanja Sporazuma, Đurić i Fernandes su održali bilateralni sastanak, na kojem su razgovarali o raznovrsnim aspektima energetske saradnje Srbije i SAD.

Stejt department je ranije danas saopštio da će Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike u Srbiji proširiti mogućnosti američkih kompanija da ulažu u energetski sektor Srbije, uključujući promovisanje američkih investicija koje će ojačati strateško partnerstvo SAD i Srbije.

SAD snažno podržavaju visoke standarde otvorenosti i transparentnosti u javnim nabavkama koje su definisale multilateralne organizacije, uključujući Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Komisiju Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), Svetsku banku i Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), i ohrabruju Srbiju da im se pridruži u usvajanju tih standarda, naveo je američko ministarstvo spoljnih poslova.

Danas potpisan sporazum rezultat je višegodišnjih napora, koji uključuju veliku pažnju stručnjaka iz pet američkih agencija, naveo je Stejt department i dodao da ta posvećenost resursima odražava snažnu podršku vlade SAD američkim investitorima i projektima čiste energije, kao sredstvu zelene tranzicije i održivog razvoja.

Kurir.rs/Beta

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"ISTORIJA NAŠIH ODNOSA SA NATO JE KOMPLIKOVANA I TEŠKA, ALI..." Marko Đurić iz Vašingtona: Lobiramo za poziciju Srbije na zapadu  Kurir televizija