"AKO BI VATIKAN PRIZNAO KOSOVO, TO BI POVUKLO I OSTALE DRŽAVE" Evo zašto je poseta kardinala Pjetra Parolina značajna: Sveta stolica posmatra našu crkvu!

Ninković je govorio i o posledicama koje je odvajanje od crkve tokom razvića komunizma ostavilo na veru u narodu

Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, sa kojim je razgovarao o održavanju redovnog političkog dijaloga na svim nivoima, kao i o zaštiti i obnovi srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su velečasni Aleksandar Ninković iz Beogradske nadbiskupije i verski analitičar Draško Đenović.

Kurir Televizija 

Ninković je prvo izneo motiv iza ove posete:

- Sveta stolica pažljivo posmatra ove krajeve i našu crkvu, ona želi da ojača lokalnu zajednicu, i primer toga je da drugi čovek Vatikana dolazi na našu proslavu. Ovo je nastavak jedne veoma dobre saradnje.

Draško Đenović kaže da broj katolika opasa u Srbiji, i da je ovo poruka sledbenicima Katoličke crkve da ostanu na našoj teritoriji:

- Katolička crkva u Srbiji je jedna mala zajednica. Ako pogledamo poslednja dva popisa, vidimo drastičan pad broja katolika. Mislim da sveta stolica ovime pokušava da ih ohrabri da ostanu ovde. Vatikan je specifična zemlja, jer je centar jedne crkve ali takođe i država. On je ovu posetu obavio i kao duhovnik, ali i kao političar.

This browser does not support the video element.

"DA VATIKAN PRIZNA KOSOVO, TO BI POVUKLO I OSTALE DRŽAVE" Evo zašto je poseta kardinala Pjetra Parolina značajna: Sveta stolica posmatra našu crkvu!  Kurir televizija

Đenović je istakao i koliko je bitno to što prvi put za nadbiskupa u Beogradu imamo osobu rođenu u Srbiji, jer bolje razume problematiku države, pa je prokomentarisao i posledice koje bi usledile kada bi Vatikan priznao Kosovo:

- Kada bi Vatikan priznao Kosovo, mislim da bi to povuklo drugih deset do petnaest manjih država da učine isto, tako da je to što nisu jako bitno.

Ninković je govorio i o posledicama koje je odvajanje od crkve tokom razvića komunizma ostavilo na veru u narodu, napominjući da se čak ni nakon pada komunizma nisu dovoljno vratili veri, ali i da je većina problema u dijalogu novonastala:

Kurir Televizija 

- Veliki raskol iz 1954. nije nastao zbog vere, već politike. Problem je što smo ranije, do ovih poslednjih deset godina, imali bolji dijalog sa pravoslavnom crkvom, sa istočnom braćom, jer su i o ni bili zajedno. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

U TURSKOJ JOŠ JEDNA PRAVOSLAVNA CRKVA POSTAJE DŽAMIJA!  Kurir televizija