"NISAM NI BOŽIĆ BATA, NI DEDA MRAZ, DA ISPUNJAVAM SVE ŽELJE NE MOGU" Premijer Vučević: Vlada usvojila predlog izmena o budžetu za 2024, povećan za 132 milijarde

Približavamo se cilju da početna plata u prosveti bude prosečna plata u Srbiji. Nije pitanje štrajkova i protesta, već objektivnih mogućnosti. Da ispunjavam sve želje, ne mogu, nisam ni Božić Bata ni Deda Mraz. Mislim da je ponuda države ne samo fer, već precizna i vrlo odmerena

Beta/Slobodan Miljević

BEOGRAD - Premijer Srbije Miloš Vučević istakao je za "Dnevnik", na RTS1, da je Vlada Srbije usvojila predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rebalansu budžeta, po kojem bi on iznosio 2.173,4 milijarde dinara.

On je naglasio da je povećan ukupan budžet, za 132,5 milijardi dinara.

- Pripremamo nekoliko zakona, svakako je tu i rebalans, kao medijski najatraktivnija tačka i najvažnija.Tu je i važna tačka izmena zakona podrške porodicama s decom, mera koju smo promovisali u formiranju nove Vlade u dogovoru sa predsednikom i verujem da rebalans donosi dosta dobrih vesti za naše građane i državu. Izdvajamo 25 milijardi za podršku porodicama, 20 milijardi dodatnih za zdravstvo, 20 milijardi dodatnih i za poljoprivrednike. Opredelili smo sredstva koja treba da nam pojačaju i saobraćajnu infrastrukturu, pre svega kupovina novih vozila, koji treba da saobraća između glavnog grada, aerodroma “Nikola Tesla” i EKSPA. Pripremamo i infrastrukturu za vraćanje obaveznog vojnog roka. Tu je i osam milijardi za plate u prosveti- naveo je za RTS1 Vučević.

On je dodao da je projekcija rasta BDP u našoj državi za 2024. godinu četiri posto.

-Mi smo izašli s predlogom da prosvetnim radnicima bude najveće povećanje, dvocifreno, od 12 posto. Mislim da je to bio korektan predlog. Važna vest je da smo nakon šest godina postigli dogovor sa svim akterima iz sindikata i Unije poslovadaca da minimalnu zagarantovanu zaradu povećano za 13,7 posto, a takođe smo juče predložili povećanje plata u predškolskim ustanovama za 12 posto. Čeka nas značajno povećanje penzije. Kada predložite povećanje plata od 12 posto, raste vam BDP od četiri posto, što je dobro u odnosu na rast BDP u državama u EU. Moja poruka svima, nije pitanje da li štrajkujete ili vršite pritisak, nema neograničeno para. Budžet je limitiran u svim državama. Ako neko želi veće plate od 12 posto, onda moramo reći kome smanjujemo. Moramo da se opredelimo šta želimo. Mislim da je Vlada u dogovoru izašla s odličnim paketom podrške prosvetnim licima. I približavamo se onom cilju da početna plata u prosveti bude posečna plata u Srbiji. Nije pitanje štrajkova i protesta, već objektivnih mogućnosti. Da ispunjavam sve želje, ne mogu, nisam ni Božić Bata ni Deda Mraz. Mislim da je ponuda države ne samo fer, već precizna i vrlo odmerena.

Kurir.rs/RTS/Dnevnik

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Miloš Vučević u kulturnom centru Srbije u Parizu  Kurir televizija