VOJSKA SRBIJE U NAJVIŠEM STEPENU BORBENE GOTOVOSTI Vučević: Do 14h biće potpuno raspoređene formacije duž administrativne linije
Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije

očekuje da se ovo pitanje reši politički, a ne ratom

VOJSKA SRBIJE U NAJVIŠEM STEPENU BORBENE GOTOVOSTI Vučević: Do 14h biće potpuno raspoređene formacije duž administrativne linije

SRBI NA KIM -

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da Vojska Srbije ostaje u stepenu borbene gotovosti u skladu sa odlukom predsednika i da će do 14 časova biti završeno potpuno raspoređivanje formacija Vojske po unapred predviđenim planovima, ali da se nada političkom rešenju situacije.

On je rekao da će se do 14 časova završiti potpuno raspoređivanje formacija Vojske Srbije po unapred predviđenim planovima, a u skladu sa naredbom predsednika Srbije od petka.

"Ovo što danas Kfor radi čini se da štiti kosovsku policiju i kosovske uzurpatore, samozvane gradonačelnike od stanovnika kojima bi oni trebalo da budu gradonačelnici", rekao je Vučević, koji je s premijerkom Srbije Anom Brnabić posetio pripremne radove na izgradnji objekta na lokaciji Rakovica selo u okviru realizacije projekta BIO4.

1 / 10 Foto: Kurir

Vučević je istakao da se nada političkom rešenju i da niko ne želi sukobe i ratove.

On je rekao da se više puta tokom dana ostvaruje komunikacija između Vojske Srbije i Kfora i da je komandant Kfora preneo načelniku Generalštavba vojske Srbije Milanu Mojsiloviću da će obezbediti mir i sprečiti eventualne sukobe.

"Vojska Srbije nije zadužena za politički dijalog, vojska štiti suverenitet, ona je odbramenog karaktera, mi ne procenjujemo šta bi vojska mogla u nekom imaginarnom procesu da radi, postavljamo se da možemo da izvršimo svaki zadatak u kontekstu suvereniteta naše države", rekao je Vučević.

On je dodao da je borbena gotovost podignuta da ne bi na Jarinju, Brnjaku ili Merdarima čekali Srbe sa ćebadima, vodom i sendvičima i vikali da to nije lepo što nam se dešava i da oni koji treba da znaju, shvate da postoje crvene linije i da ne može da se ponovi 5. avgust 1995. godine.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su još u petak sličnu akciju kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

- Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti - napisao je tada na Tviteru ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer a američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil njegov post je odmah retvitovao je ovaj post.

Istog dana je i američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosmeta i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija. Blinken je u objavi na Tviteru naveo da SAD oštro osuđuju akcije tzv. kosovske policije.

Kasnije te večeri, to je učinila i Kvinta koja je osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju. U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije osuđuju odluku Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

Osudama prošlog petka pridružila se i izvestilac EP Viola fon Kramon koja je osudila upad u opštinu i rekla: „Čak i ako ste izabrani de jure, to ne znači da imate legitimnu silu da uđete u ove zgrade. Moramo razmišljati da pronađemo rešenje, održiv način izgradnje poverenja kod građana na severu Kosova“.

Kurir.rs/FoNet

Bonus video:

01:02

Aleksandar Vučić sednica SNS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track