Specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posetili su Prištinu, a danas su u zvaničnoj poseti Beogradu.

Portparol Evropske unije Peter Stano je izjavio da će Lajčak i Eskobar da ponove evropske i američke pozive Prištini i Beogradu da odmah deeskaliraju situaciju i preduzmu korake ka postizanju održivog rešenja.

Lajčak će posle posete o stanju na terenu obavestiti visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, koji će o tome izvestiti zemlje članice, nakon čega će one doneti odluku o narednim koracima, naveo je portparol Evropske unije Peter Stano.

Komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji, Stano je rekao da je najvažnije da Beograd i Priština preduzmu konkretne korake za deeskalaciju situacije na terenu.On je, na konferenciji za novinare, pozvao dve strane da rade na održivom rešenju i dodao da je platforma za to dijalog uz posredstvo Evropske unije.

A kakva je situacija na severu KIM nakon što je Priština silom, uz podršku policije, u zgrade opština na severu KiM poslala nove, albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali voditeljka jutarnjeg programa Redakcija na Kurir TV Olja Lazarević razgovarala je sa Milovanom Drecunom, predsednikom Odbora Skupštine Srbije za KiM.

Kurir TV "JA TAKAV DIPLOMATSKI INCIDENT GODINAMA NISAM VIDEO" Drecun: Zar mislite da je Kurti takav avanturista da ga baš briga za SAD?

Najpre je konstatovano da se ništa konretno nije desilo ni posle dvočasovnog sastanka, koji je kasnio iz bizarnog razloga.

- Kažu da je Kurti kasnio jer je išao na utakmicu, ja takav diplomatski incident nisam video godinama - započeo je Drecun, pa nastavio.

- Što se srpske strane tiče, situacija je deeskalirana tako što Srbi potpuno mirno protestuju protiv jednostranih poteza koje je povukla Priština. Imamo nazovi snažne diplomatske aktivnosti p olitičkog zapada, prvi put s nekom neprimerenom retorikom prema Prištini, nakon podrške koju je uživao. Ali to je da bi nas uverili da ne mogu da nateraju Kurtija na racionalno političko delovanje. Ali ako rešite da deeskalirate situaciju, morate da uklonite uzroke - smatra Drecun.

Pojasnio je šta je po njegovom mišljenju glavni uzrok aktuelne krize na severu KiM.

- A oni su nastali kad je Srbima bilo dosta od odbijanja Prištine da formira ZSO, kada je počeo neviđen teror upadima kosovske policije na sever. Srbi su se povukli iz institucija, da bi Kurti napravo farsu od izbora i otvorio put za izazivanje krize. Zašto je onda zapad priznao lažne izbore na severu Kosova? To je bila zajednička aktivnost. Interesantna je izjava Kurtija koji kaže da možda postoje razmimoilaženja sa zapadom oko nekih trenutnih akcija, a da su im zajednički ciljevi isti. Zvaničnici SAD govore da su ga u više navrata instruisali da ne preduzima ove korake, a onda vidimo da su i dalje na terenu prisutni njihovi specijalci koje obezbeđuje KFOR.

Eskobar je istakao da ne posdtoji nikad jače jedinstvo političkog zapada u vezi sa situacijom na KiM.

- Kako je moguće da se Kurti tako ponaša i navodno suporitstavlja celom političkom zapadu, prevashosno mislim na Kvintu. Da li je on postao takav politički avanturista fda ga baš briha šta će biti s njim ili je zapravo sve jedna politička igra koja ima neka trvenja ali generalno ide istim putem - mišljenja je Drecun.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs