"NADAMO SE UPISU ŽELJENIH ŠKOLA" Đaci osmaci polagali matematiku u Lapljem Selu (VIDEO)
Foto: Printscreen/Kosovo-online

mala matura

"NADAMO SE UPISU ŽELJENIH ŠKOLA" Đaci osmaci polagali matematiku u Lapljem Selu (VIDEO)

SRBI NA KIM -

Učenici osmog razreda na teritoriji centralnog Kosova u okviru maturskog ispita danas polažu test iz matematike.

Ekipa portala Kosovo onlajn posetila je Osnovnu školu „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu gde završni ispit, osim učenika ove škole, polažu i đaci iz OŠ „Dimitrije Prica“ iz Donje Brnjice i „Aca Marović“ iz Kosova Polja.

Po završetku testa uzbuđeni budući srednjoškolci podelili su utiske. Andrija Tomić iz Lapljeg Sela kaže da su testovi delimično teški.

„Jučerašnji test je bio težak, iz matematike malo lakši. Nisam zadovoljan kako sam uradio, ali videćemo. Planiram da upišem Ekonomsku školu i nadam se da ću imati dovoljan broj poena“, rekao je Tomić.

Laplje Selo, mala matura, maturski ispit
foto: Printscreen/Kosovo-online

Isidora Lakić iz Preoca kaže da za nju test nije bio težak i da se nada dobrim rezultatima.

„Zadovoljna sam kako sam uradila. Test nije bio težak, bio je poput onih koje smo radili u školi. Želela sam da upišem srednju Medicinsku školu, smer za fizioterapeuta, ali ove godine nema tog smera, tako da ću upisati opšti“, rekla je Lakić, dodajući da će sutra polagati biologiju, jer je kako ističe, taj predmet srodan sa medicinom.

Petar Stojanović iz Lapljeg Sela kaže da je očekivao teža pitanja, a želja mu je, kako navodi, da upiše Gimnaziju - matematički smer. „Neka pitanja su bila teža, dok su druga bila veoma laka. Iako sam očekivao da ću uraditi lošije, ispalo je bolje nego što sam očekivao“, rekao je Stojanović.

Jovan Mitić iz Čaglavice želi da upiše Poljoprivrednu školu.

„Nadam se da će biti sve dobro i da ću upisati školu koju želim“, dodao je kratko Mitić.

Direktor OŠ „Miladin Mitić“, Ljubiša Karadžićm ističe da uprkos visokim temperaturama polaganje maturskog ispita protiče u najboljem redu.

„Uslovi su adekvatni za polaganje i nadam se, pošto je danas najstresniji dan za njih, jer je u pitanju matematika, da će proći sve u najboljem redu, a poruka njima je da ima dovoljno slobodnih mesta u srednjim školama i ja se nadam da će naši učenici upisati željene srednje škole. Željene srednje škole upisuju posle zvaničnih rezultata koje će dobiti sledeće nedelje. Ono što je bitno da znaju je da im se zbraja uspeh iz škole, uspeh šestog, sedmog i osmog razreda, i naravno sa maturskog ispita. Kada dobiju konačnu ocenu koju imaju za upis i bodovnu listu, ta krajnja ocena je proizvod 60 odsto uspeha iz škola i 40 odsto poena sa maturskih završnih ispita iz srpskog jezika, matematike i izbornog predmeta. Broj poena iz srpskog i matematike množi se sa 0.65, a izborni predmet sa 0.70“, rekao je Karadžić.

Polaganje se završava sutra testom iz izbornog predmeta, a Karadžić ističe da se većina učenika opredelila za geografiju, istoriju i biologiju, te da nije bilo zainteresovanih za fiziku i hemiju.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track