U Velikoj Hoči danas je obeležena 26. godišnjica kidnapovanja i ubistava Srba i Roma u opštini Orahovac, gde su između 1998. i 2000. godine stradale 84 osobe. Pomen kod spomen obeležja kidnapovanim i nestalim licima u velikoj Hoči služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Članovi porodica ubijenih i kidnapovanih, rođaci, prijatelji, predstavnici Komisije za nestala lica Vade Srbije i Udruženja porodica nestalih su sa fotografijama prošetali glavnom ulicom Velike Hoče do spomen obeležja, gde je služen pomen žrtvama iz Retimlja, Opteruše, Zočišta, kao i Orahovaca.

Vladika Teodosije poručio je u besedi da su nastradali položili svoje živote zarad svih nas.

- Njihovom žrtvom mi 26 godina uprkos svim sukobima i stradanjima opstajemo ovde kao svoji na svome na blagoslovenu svetu kosovskometohijsku zemlju, posebno Velika Hoča, Orahovac i okolina. Sećanje na žrtve nas obavezuje da budemo verni Bogu, svetom Kosovu i Metohiji, našim svetinjama, a sve to da bismo opravdali svoje ime i svoju veru - rekao je vladika Teodosije.

Vesna Bošković iz Komisije za nestala lica istakla je da se na današnji dan svi sa tugom sećaju stradanja nevinih u Orahovcu i okolnim mestima.

- Do sada je identifikovano i preuzeto 385 Srba i nealbanaca. Ako kažemo da je u zadnjih 10 godina rešena sudbina 51 lica, od toga samo 19 Srba i nealbanaca. Sve je rečeno... katastrofalno...opravdanja nema. Pokušali smo sve za preostale nestale. Pokušavamo i dalje da nateramo drugu stranu da shvati da je žrtva žrtva, bez obzira koje nacionalnosti. Tražimo još 1.612 lica - rekla je Bošković.

Koordinator Resornog centra za nestala lica Negovan Mavrić zatražio je da se rasvetli sudbina nestalih, ali i da se počinioci privedu pred lice pravde.

- Nećemo da odustanemo, borićemo se za sve žrtve. Nije problem samo što su nestali, već što nisu pronađeni krivci, a mi od toga nećemo da odustanemo. U 95 odsto zna se ko su počinioci ovih zločina, tražimo da se rasvetli njihova sudbina, ali i da počinioci budu izvedeni pred lice pravde - rekao je Mavrić.

Predsednik Privremenog organa opštine Orahovac Aleksandar Micić rekao je da okupljeni danas u Velikoj Hoči žele da pokažu svoju bol i tugu.

- Danas se sećamo trenutaka koji bismo najradije svi zaboravili. Ali kako? Kako izbisati iz sećanja svoje braću i sestre, majke, očeve, bake i deke, naše detinjstvo, odrastanje, sećanje na njih i njihov neizbrisiv trag? Okupljeni danas želimo da pokažemo svima našu bol, tugu i muku - rekao je Micić.

Dragici Mavrić su naoružani Albanci, predstavljajući se kao pripadnici OVK oteli 16 članova porodice, a strica ubili na kućnom pragu.

- Teška je bol, za bratom, za čitavom porodicom, nemam nikoga više, sve muške glave u poroddici su uzeli, oca bolesnog vukli po putu. Ljudi ni krivi ni dužni, zar je to pošteno - upitala je Mavrić.

Prva žrtva, Jugoslav Kostić iz sela Retimlje, otet je 11. jula 1998. na radnom mestu i odveden u nepoznatom pravcu.

Do 22. jula u oružanim napadima OVK na Orahovac i okolna sela, ubijeno je sedmoro, a u logore je odvedeno više od stotinu Srba i Roma.

Najveći napad dogodio se 18. jula, kada je petoro ubijeno, a 35 muškaraca oteto i nestalo.

Posmrtni ostaci ukupno 40 žrtava pronađeni su u pećini Volujak aprila 2005. i još 12 žrtava u masovnoj grobnici Mališevo, nedaleko od Orahovca, maja iste godine.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.