Tročlana delegacija Pupin inicijative, koju čine američki i srpski državljani, u okviru višednevne posete, boravili su na severu Kosova, kako bi se iz prve ruke uverila u položaj srpske zajednice i uslovima života.

Koosnivač Pupin inicijative iz San Franciska Vladimir Milošević, član savetodavnog odbora ove inicijative iz Pensilvanije Ivan Trifunović, i izvršni direktor Vuk Velebit, tokom svoje posete razgovarali su sa pripadnicima svih zajednica na Kosovu, kao i sa međunarodnim predstavnicima, u cilju prikupljanja što više informacija o stvarnoj slici života Srba na Kosovu.

Oni su, nakon posete zapadnom Kosovu, proveli dva dana na severu Kosova, u obilasku četiri opštine, gde su na terenu su razgovarali sa predstavnicima civilnog sektora, političkim predstavnicima Srba na Kosovu, kao i sa pripadnicima Kosovske policije i Kfora.

U Severnoj Mitrovici članovi Pupin inicijative sastali su se sa predstavnicima civilnog sektora, predsednikom i potpredsednikom Srpske liste Zlatanom Elekom i Dragišom Milovićem, nekadašnjim predsednikom Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Nikolom Kabašićem, kao i sa predsednikom Srpske demokratije Aleksandrom Arsenijevićem. Obišli su i Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica, gde su razgovarali sa rukovodostvom te ustanove.

Nakon obilaska Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici izvršni direktor Pupin inicijative Vuk Velebit je, u izjavi za Kosovo onlajn istakao da su imali niz sastanaka u Severnoj Mitrovici ali da su nakon obilaska KBC ozbiljno zabrinuti jer se zdravstvo nalazi u potencijalno ozbiljnoj humanitarnoj krizi, usled nedostatka osnovnih lekova za lečenje pacijenata.

„Mogućnost da sledeća meta Aljbina Kurtija budu zdravstvene ustanove govori o tome da Kurti nema nameru da stane u institucionalnom nasilju nad Srbima i da je ovo još jedan pritisak na Srbe kako bi oni napustili ovaj prostor i mi ćemo pokušati da ove humanitarne probleme Srba adresiramo u razgovoru sa međunarodnim predstavnicima, ali isto tako i kada budemo u zvaničnoj poseti Vašingtonu“, rekao je Velebit.

Oni su iskoristili preiliku da u Severnoj Mitrovici polože vence na spomenik žrtvama Nato agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju kao i da odaju poštu tragično nastradaloj braći Milić.

Nakon posete Severnoj Mitrovici članovi ove delegacije Srba iz Sjedinjenih Američkih Država obišli su i opštinu Zubin Potok i jezero Gazivode gde su se, u razgovoru sa tamošnjim Srbima, informisali o situaciji u ovoj opštini.

Pokušaj da od strane kosovskih policajaca u Zubinom Potoku saznaju nešto više o čestim prijava meštana ove opštine na prekomernu upotrebu sile od strane policajaca završio se tako što je službenik Kosovske policije poručio delegaciji Pupin inicijative da se za sve vrste informacija i izjava jave direkciji u Severnoj Mitrovici.

Predstavnici Pupin inicjative su, tokom boravka na severu Kosova, posetili i opštinu Leposavić.

Prvo su obišli bazu Noting Hil, u Popovačkom polju, gde su se zahvalili sunarodnicima, vojnicima SAD, za službu i zaštitu Srba na severu Kosova. Tom prilikom, poklonio su im ručno pravljene kolače.

Delegacija je posetila i vinograde vinarije Lakićević u selu Kutnje.

Trojica Srba, među kojima je Vladimir Milošević iz San Franciska, predsedavajući Pupin inicijative, kazao je da je impresionaran uspehom privrednika na severu Kosova, uprkos poteškoćama u poslovanju.

„Tu smo nas trojica iz Pupin inicijative, Vuk koji je izvršni direktor i moj suosnivač, ja sam predsedavajući na našem savetu i takođe Ivan Trifunović, koji je naš član i dosta pomaže. Tu smo četiri dana i uglavnom hoćemo da se upoznamo sa ljudima ovde na terenu, da čujemo njihove priče, njihova iskustva i da možemo dalje da komuniciramo. Ovde u vinariji Lakićević dobro je videti neki naš biznis koji uspe da izgradi nešto ovako, ovo je veoma impresivno, bilo gde, a ne u ovako teškoj sredini", kazao je Milošević.

Miloševićev prvi utisak je da je Srbima na Kosovu teže nego što su, kako je istakao, oni to i zamišljali.

„Teško, možda teže nego što smo očekivali. Naravno, sve to čitamo i sve to pratimo, ali nekako kada pričate sa ljudima i vidite „ispod površine", postaje jasnije i situacija je definitivno teška, komplikovana i mi se nadamo da ćemo kroz ovu posetu bolje razumeti, da bolje možemo da komuniciramo i da nešto uradimo na kraju dana", rekao je Milošević.

Dodao je da su se odlučili da posete Kosovo kako bi se uverili u realnu situaciju na terenu, kako bi ispričali srpsku priču javnosti u Americi.

"Organizovali smo se posle svih ovih događaja oko mosta, hapšenja političara i sveopšte situacije. Mi smo došli u ime Pupin inicijative koja je neprofitna organizacija, koja je i u Beogradu i u Vašingtonu, i koja radi na tome da bolje ispriča srpsku priču i bolje objasnili zainteresovanim stranama u Vašingtonu šta se dešava i šta sve treba uraditi", kazao je Milošević.

Đorđe Lakićević, predstavnik vinarije Lakićević, kazao je da su im predstavili sve o radu, proizvodnji i plasmanu vina, ali i problemima sa kojima se suočavaju na Kosovu.

„Između ostalog, izneli smo neke od naših problema sa kojima se mi susrećemo ovde na Kosovu i Metohiji, šta bi to trebalo da bude bolje i šta može da bude bolje, predstavili smo im naša vina, probali su", izjavio je Lakićević.

Dodao je sa kakvim se sve problemima suočavaju privrednici na Kosovu, među kojima i vinarija Lakićević, koja, kako je rekao, radi i proizvodi u teškim uslovima.

„Neki od problema su uvoz srpske robe, mnogo bi bilo jeftinije po nas da možemo da uvozimo robu iz Srbije. Takođe, komunikacija sa vlastima na Kosovu otežana je, nije kao što bi trebala da bude. I sve su to problemi koji nam otežavaju poslovanje, a takođe i plasiranje robe van teritorije Kosova i Metohije predstavlja dodatni problem, tako da u suštini ima ih dosta, ali borimo se za sada", istakao je Lakićević.

Predstavnici Pupin inicijative posetu Kosovu nastavljaju sastancima u Prištini i Gračanici.

(Kurir.rs/Kosovo Online/Preneo: Đ. M.)