Današnji svedok u slučaju protiv četvorice Srba koje Specijalno tužilaštvo tereti za izvršenje terorističkog akta nije potvrdio da je bilo ko od okrivljenih učestvovao u ovom događaju, izjavio je advokat Ljubomir Pantović nakon održanog ročišta.

Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas je ispitivanjem svedoka Tužilaštva nastavljeno suđenju Milunu Milenkoviću Lunetu, Dejanu Pantiću, Aleksandru Vlajiću i Miomiru Vakiću koje Specijalno tužilaštvo tereti za izvršenje terorističkog akta.

Na današnjem pretresu ispitan je svedok N.F, prištinski policajac, koji prema rečima advokata Ljubomira Panotivića, branioca Dejana Pantića, tokom svedočenja nije potvrdio da je bilo ko od okrivljenih učestvovao u događaju.

„Rekao bih da današnji svedok, ne samo da nije potvrdio optužnicu, već mislim da je u celosti negirao optužnicu koju je podigao specijalni tužilac. Čuli ste njegov iskaz, ni u čemu nije potvrdio da je bilo ko od okrivljenih učestvovao u ovom događaju. Rekao bih da je početak pretresa prilično neslavno počeo za Tužilaštvo, ali sam je početak suđenja, videćemo šta će se dalje događati. Već za nedelju dana imaćemo novi pretres i svedoke“, rekao je Pantović.

Saslušanje drugog svedoka Tužilaštva odloženo je za naredno ročište, jer odbrani prethodno nije dostavljena njegova izjava.

„Posle toga imamo četiri svedoka odbrane, nakon čega sledi izvođenje materijalnih dokaza. Ovo je jedan od retkih slučajeva, barem ja za 29 godina rada nisam imao da u optužnici Tužilaštvo nije predložilo nijednog svedoka, već je to učinjeno naknadno, to je vrlo neobično, a radi se o ozbiljnom krivičnom delu gde je optuženo četvoro okrivljenih“, rekao je Pantović.

Jedan od advokata Miluna Milenkovića Luneta, Miodrag Brkljač, zadovoljan je današnjim ročištem.

„Mene je više danas zanimao onaj proceduralni deo kome sam se usprotivio, naravno, uz saglasnost svih ostalih mojih kolega, prisustvu sudskog istražitelja koji je zaseo u fotelju pored javnog tužoca. On po nijednom propisu ne može da bude tu, da sedi na tom mestu. On je po zahtevu tužioca sprovodio istražne radnje koje mu je tužilac poverio i on je završetkom istrage praktično završio svoj posao. Naravno da tužilac ima pravo da se sa njim konsultuje, ali van sudske sale. Činjenica je da on ne može da bude prisutan u sali. Videli smo da je sud to prihvatio i da ga je lepo zamolio da izađe iz sale, čovek je izašao i ja i kolege smo po tom pitanju zadovoljni“, rekao je Brkljač.

Predrag Miljković, takođe advokat Miluna Milenkovića Luneta, ističe da je današnje odlaganje saslušanja drugog svedoka posledica toga što se „odbrana drži u mraku“.

"Taj svedok koji je danas trebalo da bude saslušan nije naveden u optužnici, a morao je biti. On je predložen na glavnom pretresu kada nije mogao biti predložen. Njegova izjava nije u spisima predmeta, nije data blagovremeno odbrani, data nam je danas. Mi smo stavljeni pred svršen čin. Ja sam u jednom trenutku pomislio da je u pitanju neki izveštaj policajca pa sam tražio odlaganje od nekih sat vremena da bi se sa tim izveštajem upoznali. Onda sam od suda obavešten da je u pitanju izjava na četiri stranice koja čak nije ni prevedena. Iz tog razloga opravdano smo tražili odlaganje da bi se sa tim materijalom upoznali prvi put“, rekao je Miljković.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.