Mere ukidanja zabrane uvoza robe, kako prenose albanski mediji u Prištini, važiće samo za administrativni prelaz Merdare, dok će zabrana važiti za ostale administrativne prelaze Kosmeta i centralne Srbije. Ministarstvo unutrašnjih poslova tzv. Kosova, posle skoro 16 meseci, donelo je odluku o ponovnom plasmanu robe koja iz centralne Srbje dolazi na teritoriju Kosova i Metohije.

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su Boris Bratina, profesor Filozofskog fakulteta u Prištini i Vladan Glišić, advokat.

Sequence 04.01_35_39_19.Still002.jpg
Kurir Televizija 

- Imamo problem i sa Kurtijem, i sa njegovim sponzorima iz Brisela i Vašingtona. Zemlje koje su nekada bile u socijalističkom lageru su mnogo otvorenije za protok robe od evropskih zemalja na koje se pre gledalo kao na prostor slobode - rekao je Glišić, pa dodao:

Kurti uvek uradi korak više nego što je dozvoljeno, ali sada je pod pritiskom jer je njegova igra postala preskupa za Brisel i Vašington. Mi više ne možemo da dopuštamo ova iživljavanja nad Srbima na KiM.

Bratina je istakao da iako izgleda kao da je situacija na Kosovu i Metohiji malo bolje jer je protok robe dozvoljen preko Merdara, i dalje im predhodi mnogo nelegalnih akcija kao što su ukidanje dinara i srpskih institucija.

Sequence 04.01_37_42_00.Still001.jpg
Kurir Televizija 

- Ovo stanje ne može doneti ništa dobro. Srbi su neprekidno u odbrambenom stanju, svi Srbi sa KiM imaju ugrađenu opreznost. Neko može da vas uhapsi, ciljaju se domaćini i snažniji ljudi - istakao je Bratina.

Gosti su istakli i svoje mišljenje da Nemačka nije pravi prijatelj Srbije, a Bratina je podsetio i da su oni ti koji nose profit kada ulože u Srbiju.

- Ne treba da budemo zahvalni Nemačkoj na investicijama jer oni ne samo da imaju dug prema ovoj teritoriji već su i oni ti koji odnose profit. Čim je Šolc otišao Kurti je počeo ponovo da pravi haos.

Kurir televizija Glišić: Srbija se po pitanju Kosova treba ugledati na Izrael

Glišić je rekao da veruje da Srbija treba da se ugleda na Izrael, i pozivajući se na njih kao na naše prijatelje možda bi svet shvatio da ćemo mi postupiti kao što je Izrael postupio po pitanju Gaze. 

- Mi nismo u poziciji Izraela, ali ovaj predlog zvuči razumno. Jedino što ne treba da uradimo sada je ratni pohod na Kosovo, što jeste opcija. Uzeli su sve, ali Srbi neće otići, a takva situacija je najopasnija, jer tada preti frontalni fizički napad na narod - rekao je navodeći da je potrebno sprovesti kontrolu oružja Albanaca.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Odluka o ulasku srpske robe na teritoriju KiM