Zahtev gradonačelnika Leposavića Ljuljzima Hetemija za iseljenje Centra za socijalni rad u Leposaviću ističe danas. Korisnici socijalne pomoći kojih ima 1.500 zabrinuti su za egzistenciju, a u najtežoj situaciji našli su se stanovnici iz osetljivih kategorija. Oni su jutros zabrinuti neizmenično dolazili kako bi ostvarili svoja prava na socijalnu pomoć.

Direktorka Centra za socijalni rad Nataša Nastić kaže da oni nemaju gde da odu i da korisnici socijalne pomoći ubuduće neće moći da ostvaruju svoja prava.

Nataša Nastić.jpg
Printscreen Kosovo online Nataša Nastić

 "Danas ističe rok, danas je zadnji dan. Mi smo već trebali po njihovom zahtevu da napustimo prostoriju. Mi smo jutros došli na posao, a kao što ste i sami videli, ovde je veliki broj korisnika socijalne pomoći koji dolazi da traži i ostvaruje svoja prava. Mi nemamo gde da izađemo, ako budemo napustili ove prostorije mi nemamo gde da odemo. Naši korisnici neće imati gde da ostvaruju svoja prava i to može vrlo lako da dovede do humanitarne katastrofe i kao što sam napominjala i predhodnih dana, vrlo lako može da se desi", kazala je Nastić.

Bogoljub Milojević iz sela Rodelj kaže da je teško i da ako se zatvori Centar za socijalni rad neće imati od čega da živi.

"Socijalna pomoć mi puno znači, nemam posao, od toga živim, nisam ni zdravstveno dobro, ako nam se izmesti Centar za socijalni rad biće veliki problem. Pa šta mogu sa socijalnom pomoći, ni pola životnih troškova ne mogu da pokrijem. Brinem naravno, kada nemam posao od čega da živim, da imam posao ne bi brinuo", kazao je Milojević.

Nastić je dodala da pojedini korisnici socijalne pomoći nisu sposobni da odu dalje od Leposavića, zbog zdravstvenih problema.

"Ako dođe do izmeštanje izvan ovih prostorija, to će doći do velikog problema kod pojedinih korisnika, jer veliki broj korisnika nije sposoban da ode, nigde dalje od Leposavića, nisu u mogućnosti, nemaju finansijska sredstva da odu bilo gde, tako da će to dovesti do ogromnog problema koji može da zadesi naše stanovništvo i naše korisnike", istakla je Nastić.

Ona se, kako dodaje, nada da će međunarodna zajednica učiniti sve da ne dođe do izmeštanja ove humane ustanove.

"Ja se kao i moji kolege, mi se nadamo da će međunarodna zajednica reagovati i da ćemo uspeti da ostanemo ovde gde jesmo, jer mi radimo više od pola veka", napomenula je Nastić.

Kurir.rs / Kosovo onlajn