Srbi iz severnih opština Kosova i Metohije počeli su da se vraćaju u državne institucije, koje su pre dve godine napustili, na zahtev Srpske liste, piše prištinska Koha. Naime, prema njihovim saznanjima, Centralna izborna komisija (CIK) je putem javnog konkursa angažovala izvršne službenike Opštinskih izbornih komisija (OIK) na mesta koja su ostala upražnjena ostavkama svih lokalnih i centralnih institucija.

"Sve opštinske izborne komisije su funkcionalne, uključujući i one u opštinama Zvečan, Zubin-Potok, Severna Mitrovica i Leposavić, koje svoju delatnost obavljaju u državnim objektima. CIK je nakon sprovedenih postupaka javnog konkursa odabrao četiri izvršna službenika Opštinskih izbornih komisija u ovim opštinama", navodi se u pisanom odgovoru koji je CIK dao Kohi.

Službenici su Bojana Orlović u Zvečanu, Đorđe Petrović u Leposaviću, Čedomir Đordević u Zubinom Potoku i Ivana Kompirović u Severnoj Mitrovici.

"Sada je proces završen. U ovim opštinama izabrana su četiri funkcionera, ali nisu jedini. Takode ćemo pružiti podršku kroz četiri opštine u regionu", rekao je Arijanit Elšani, član CIK-a.

Podsećamo, prošlog meseca je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su što su prištinske vlasti zatvorile paralelne srpske institucije na severu, pozvao na reintegraciju Srba na severu KiM, zahtevajući da vlada u Prištini omogući da se oni koji su podneli ostavke vrate na radna mesta koja su napustili. Iz Prištine je odgovoreno da bi takav potez bio neustavan i da će ta mesta biti popunjena konkursom.

Kurir.rs / Koha