Grupa nevladinih organizacija iz Severne Mitrovice, povodom policijske torture nad njihovim sugrađaninom Milošem Subotićem, apeluje na međunarodne organizacije i diplomatske misije da se strukturno pozabave tim problemom jer, kako navode, smatraju da je taj slučaj samo jedan u nizu onih koji ukazuju na sistematsku upotrebu torture i prekomerne sile na severu KiM.

U saopštenju obaveštavaju javnost, nakon što je misija Euleks odgovorila na njihov poziv u vezi sa slučajem Subotić, da su primili na znanje, kako naglašavaju, ovaj prvi korak u utvrđivanju odgovornosti za policijsku torturu nad Subotićem i da sa nestrpljenjem očekuju dalja izveštavanja o postupcima Policijskog inspektorata u tom slučaju, prenosi Kosovo Online.

Podsećaju Euleks da jedino javno objavljivanje izveštaja može imati korektivni efekat te stoga zahtevaju redovno informisanje javnosti o nalazima misije u ovom slučaju.

"Praksa internog predstavljanja izveštaja upravo onim institucijama koje krše prava građana, posebno nakon nedavnih dešavanja na severu, pokazala se kao neprimerena i ne doprinosi suštinskom ostvarivanju ciljeva misije Euleksa", navodi se u saopštenju.

Pozivaju Kancelariju Saveta Evrope na Kosovu da u svojim izveštajima o policijskoj torturi na severu Kosova obavesti sve članice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i da uvrsti pitanje sistemske zloupotrebe policije prema nevećinskim grupama na Kosovu u rasprave o potencijalnom članstvu Kosova u toj organizaciji.

Takođe, pozivaju i Evropsku uniju da u godišnjem izveštaju o napretku tzv. Kosova ka EU izvesti o slučajevima policijske torture nad građanima srpske nacionalnosti, kao i da obezbedi sredstva za jačanje civilne kontrole nad policijskim aparatom putem svojih mehanizama.

Kada je reč o Sjedinjenim Američkim Državama, njima upućuju poziv da u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava na KiM ukažu na praksu prekomerne upotrebe sile od strane tzv. kosovske policije i pozovu Prištinu na hitne i konkretne korake u uspostavljanju etničkog balansa u policijskim strukturama u skladu s ustavnim principima.

"Pozivamo međunarodne organizacije Amnesty International i Human Rights Watch da u svoje metodologije za procenu stanja demokratije uključe parametre policijskog postupanja prema nevećinskim zajednicama na Kosovu, te da nalaze o tim praksama integrišu u ocene dodeljene Kosovu. Pored toga, pozivamo i ostale međunarodne misije na Kosovu, uključujući Oebs, Unmik i Ohcr, da intenziviraju aktivnosti u praćenju postupanja kosovske policije prema nevećinskim zajednicama i da o tome redovno izveštavaju javnost", navodi se.

Saopštenje potpisuju Centar za afirmativne društvene akcije, Nova društvena inicijativa, Centar za zastupanje demoktatske kulture, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj i NGO Aktiv.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.