U pripremanju pite upotrebljeno je 15 kilograma krompira, 12 kilograma brašna i šest litara ulja

NOVI KOZARCI - Velika i ukusna!

Jedanaest članica Udruženja žena Novih Kozaraca, umesile su i ispekle krompirušu sa ukusom Ginisa dugu 27,6 metara. Obećanje da će na nadmašiti sebe, ispunile su na 5. “Pitijadi”, održanoj u subotu u ovom selu kod Kikinde:
"Tepsija u kojoj savijamo krompirušu definitivno nam je postala tesna. Samo zbog toga je u odnosu na prošlodišnju duža deset centimetara. U suprotom bismo pripremili i pitu od 40 metara", kaže za Kurir predsednica Udruženja žena Novih Kozaraca Mirela Blagojević.

U pripremanju pite za Ginisa, Novokozarčanke su upotrebile 15 kilograma krompira, 12 kilograma brašna i šest litara ulja: "Krompiruša je nezamisliva bez luka i bibera. Za našu džinovsku, kojim se sladilo celo selo, bilo je dovoljno pet kesica bibera i dva kilograma luka. Ceo posao trajao je oko dva sata. Sav prihod od prodaje džnovske pite namenile smo za završetak našeg pravoslavnog hrama".

"Od 95 krompiruša, najbolju je pripremila meštanka Milena Kačavenda", dodaje ona.

“Pitijadu" je pokrenuo pokojni profesor fizičkog vaspitanja Milorad Majkić, koji je biciklom putovao na Olimpijske igre u Atinu i Peking. Želja da na dva točka stigne i na treću Olimpijadu, nije mu se ispunila. On je prošlog leta u Mađarskoj preminuo na putu za London.

krompirusa.jpg
Foto: Sasa Urosev