NAJRADOSNIJI PRAZNIK: Božić u Srbiji
Foto: Tanjug

Služene liturgije

NAJRADOSNIJI PRAZNIK: Božić u Srbiji

Srbija -
Veliki broj vernika ispunio je pravoslavne hramove širom zemlje

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista, povodom kojeg je u svim hramovima služena božićna liturgija.

Patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu kojoj je prisustvovao i premijer Ivica Dačić.Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskgo praznika patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara božić0nim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Božić se čestita rečima "Hristos se rodi" i odgovara sa "Vaistinu se rodi". Posle 40 posnih dana, to je prvi mrsni dan. Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.

Liturgija u novosadskom Sabornom hramu

U Novom Sadu danas je obeležen Božić a Božićnu liturgiju u Sabornom hramu služili su episkop bački Irinej i vikarni episkop jegarski Porfirije, uz učešće novosadskog sveštenstva i pojanje Hora Saborne crkve Sveti Georgije.Pred mnogobrojnim vernicima pročitana je božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve.Na kraju božićnog bogosluženja obavljeno je pričešće vernika.

Proslava u Gračanici

U crkvi manastira Gračanica na Kosovu služena je božićna liturgija koju predvodi vladika raško- prizrenski Teodosije. Liturgiji su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i ministar odbrane Nebojša Rodić, kao i svi izabrani gradonačelnici sa liste "Srpska" i njeni funkcioneri, lokalni lideri iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i Misije Euleks na Kosovu.

Jagodinci ispunili crkve

Bogosluženjem i čitanjem Poslanice patrijarha srpskog Irineja, uz pozdrave "Hristor se rodi, vaistinu se rodi" u pravoslavnim hramovima Pomoravlja, Resave i Levča proslavlja se najradosniji hrišćanski praznik - Božić.Posebno svečano je u crkvama srednjovekovnih manastira Ravanice kod Ćuprije, u kojem počivaju mošti Svetog kneza Lazara, manastira Kalenića kod Rekovca, Manasije kod Despotovca, Svete Petke kod Paraćina, Miljkovu manastiru kod Svilajnca, koji pripadaju šumadijskoj i braničevskoj eparhiji, podeljene rekom Velikom Moravom, a jedan od drugog, kaže predanje, udaljeni su "dan hoda".

Monahinje manastira "Svete Petke" Hristovo rođenje, obeležavaju zajedno sa oko 90 teško obolole dece iz gotovo svih gradova Srbije i bivše SFRJ.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić prisustvovao je sinoć zajedno sa rukovodstvom Jagodine na čelu sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem Palmom i gradonačelnikom Ratkom Stevanovićem paljenju badnjaka u selu Končarevu oko šest kilometara od Jagodine.

Srbi na Božić i u hramu Svetog Save u južnoj MitroviciPravoslavni vernici u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su božićnoj liturgiju u hramu Svetog Dimitrija a potom su organizovano u pratnji policije posetili hram Svetog Save u južnom delu grada.Božićna liturgija služena je i u hramu Svetog Save koji je stradao tokom martovskog nasilja na Kosovu 2004. godine a protojerej stavrofor Milija Arsović pozvao je Srbe na slogu i jedinstveno “kako bi imali dobro od Boga”.On je kazao da Srbi žele da budu jedinstveni oko svoje crkve i u svojoj veri, zatraživši “da ono što je naše bude naše” i da hram Svetog Save opet bude kakav je bio pre 2004. godine a da se pravoslavno groblje u južnom delu Mitrovice ne skrnavi.“Tražimo da pored našeg hrama bude obnovljen i parohijski dom, da se uzurpirana imovina koja se nalazi u južnoj Mitrovici vrati crkvenoj opštini. Ne tražimo ništa što nije naše i što nam ne pripada", rekao je Arsović.Među nešto više od 100 vernika koji su autobusima uz pratnju policije prisustvovali službi u hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice bila je i Slavica Jargić, za koju je Božić veliki praznik.“Radujem se što sam danas ovde videla mnogo mladih, što znači da kada ne budemo mogli mi stariji da dolazimo, da će imati ko to da radi umesto nas. Volim da dolazimo bez policijske pratnje kao nekada, a ja se nadam da će ubrzo nešto da se reši i da mi ovde možemo doći kada god poželimo", rekla je ona.Miljana Boškoćević iz Kosovske Mitrovice izjavila je da je sa prijateljima došla u hram Sv. Save kako bi prisustvovala božićnoj službi, da joj je drago što je tu i da se nada da će još dugo dolaziti.Među onima koji su posetili hram bila je i predstavnica Vladine Kancelarije za KiM Zlata Radovanović koja je u ime Kancelarije čestitala vernicima praznik, poželevši im da ovu godinu provedu u zdravlju i budu bezbrižniji nego u prethodnoj."Nadam se da će naši građani izdržati sva iskušenja na koja naiđu i iz njih izvući pouke, a to je moguće, što dokazuje i današnji dan koji pokazuje da se ovaj hram polako ali sigurno obnavlja i da će do idućeg Božića, nadamo se, biti obnovljen u potpunosti", rekla je ona.Prazničnoj atmosferi u hramovima u Kosovskoj Mitrovici doprinelo je pojanje crkvenog hora “Branislav Nušić”.I u ostalim crkvama i hramovima na Kosovu na prigodan način obeleženo je Hristovo rođenje a pročitana je i poslanica patrijarha srpskog Irineja.Pravoslavnim vernicima čestitke povodom Božića uputila je direktorka Administrativne kancelarije kosovske vlade Adrijana Hodžić.Hodžić je vernicima u čestitki poželela da im Božić donese mir i blagostanje.Čestitke povodom Božića uputio je i zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović koji je vernicima poželeo mir i da ovaj veliki hrišćanski praznik bude podstrek i osnaženje vere za najviše ljudske vrednosti, poštovanje, toleranciju i uvažavanje različitosti.Petrović je dodao da očekuje da će u ovoj godini svi raditi u pravcu jačanja kvaliteta života svih građana koji žive na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track