Biljka visoke biološke i nutritivne vrednosti
Pravo vreme za jesenju proizvodnju salate
Salata je najčešće gajeno povrće u svetu. Proizvodnja je relativno jednostavna zbog skromnih zahteva prema uslovima uspevanja, relativno kratke vegetacije, male energetske i visoke biološke i nutritivne vrednosti. Salata se proizvodi cele godine.
Setva semena, češće sadnja kontejnerskog rasada, obavlja se na otvorenom polju (u bašti i na njivi), u različitim oblicima i tipovima zaštićenog prostora, sa i bez dodatnog zagrevanja. Savremeni sortiment salate Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prilagođen je da zadovolji probirljive ukuse potrošača koji su prepoznali kvalitet sorti Vuka,
Novosadska Majska maslena i Nansen.
Plodored
Salata dobro podnosi predkulture, kao i kulture koje slede posle nje. Kao predkultura salati odgovara svo povrće koje se đubri stajnjakom, kao što su paradajz ili kupusnjače, a posle nje se mogu sejati mrkva i peršun. U združenoj setvi ide uz praziluk, luk, kelerabu i radič.
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!