Kasna jesenja proizvodnja kelerabe
Keleraba je povrtarska kultura koja se karakteriše uglavnom kratkom vegetacijom i dobrom otpornošću na niske temperature. Zato se keleraba može gajiti i u drugom delu vegetacije, tj. kao kasna jesenja proizvodnja.
Izbor sortimenta treba prilagoditi načinu gajenja. Dužina vegetacije kod kelerabe može da varira od 40 do 100 dana a veličina zadebljalog stabla od 70 g pa do 250 g kod kasnih genotipova. Zadebljalo stablo kelerabe je uglavnom svetlozelene ili plavoljubičaste boje, okruglog do spljošteno okruglog oblika. Keleraba treba da je otpornija na pucanje i končavost, precvetavanje, bolesti i štetočine.
Najpovoljnije vreme za setvu kelerabe je kraj avgusta za kasnu jesenju proizvodnju u novembru, odnosno krajem septembra za ubiranje u decembru. Kasnu proizvodnju kelerabe je moguće organizovati i u zaštićenom prostoru.Proizvodnja kelerabe se odvija najčešće preko rasada. Rasad za jesenju proizvodnju gaji se u otvorenim lejama i sadi se kada ima 4-5 formiranih listova.
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)