ZLATNI KOTLIĆ U ARILJU: Uz najbolju riblju čorbu birana i najbolja anegdota
ARILJE - Brojni lovci, ribolovci i kuvari iz Srbije, Republike Srpske i Makedonije oprobali su se na manifestaciji "Zlatni kotlić" u Arilju u pripremi jela od raznovrsnog ulova, ali i nekim neobičnim disciplinama - pričanju anegdota i preuveličavanju događaja.
Manifestacija je održana u nedelju po 15. put podno crkve Svetog Ahilija, zadužbine kralja Dragutina iz 13. veka, a učestvovalo je preko 30 ekipa. Događaj je imao i humanitarni karakter, pošto je novac sakupljen od konzumiranja spremljenih jela dodeljen postradalima od poplava u Tekiji.
Prema rečima jednog od organizatora i idejnih tvoraca Miloša Miloševića, ugostitelja i člana Asocijacije šefova kuvara Srbije, namera je da se privuku posetioci u Arilje i promoviše ljubav prema prirodi i kuvanju."Ove godine prvi put su nam se priključili i lovci. Mnogi takmičari su došli iz daleka, prevalili su više stotina kilometara kako bi se družili ovde", kazao je on.
Zamenik predsednika opštine Arilje Branko Vukajlović rekao je da je ovo način za pospešivanje razvoja turizma u varošici stalnim povećavanjem broja gostiju, zbog čega lokalna samouprava i podržava priređivanje ove manifestacije.Pokrovitelj "Zlatnog kotlića“ je Skupština opština Arilje, organizatori su Udruženje ribolovaca „Plovak“, a pomoć su pružili tamošnja crkvena opština i brojni lokalni privrednici.
Ukusne đakonije krčkale su se u tridesetak kotlića, koliko je bilo različitih recepata i tajni da jelo uspe tako da ga mogu, kako kuvari ponosno ističu, jesti svi od pet do 95 godina.Neizostavan deo lovačkog i ribolovačkog repertorara, pored druženja i ulova, jesu i čuvene anegdote, pa su se neki nadmetali i u toj disciplini.
Čačanin Milijan Nikitović objašnjava da se u priči postepeno povećava težina i dužina ulovljene ribe, tako da ona brzo postane veća nego što ribar može da raširi ruke, dok Miodrag Blagojević podseća na staru izreku da se "ne može poneti kući onoliko koliko lovac ume da slaže".Međutim, lovci i ribari poručuju da se preuveličava samo kako bi se nadmašio suparnik, i da to ne ometa druženje i dobru zabavu, koji su najbolji deo ovakvih manifestacija.
Najbolju riblju čorbu skuvala je ekipa restorana "Kod Ivana“ iz Arilja, koju čine Stojan Joksimović, Ivan Bojović i Boban Marković. Drugo mesto zauzeli su kuvari iz dečjeg odmarališta „Goč“ iz Kraljeva a treće dele dve ekipe iz Grocke.Pobednici u kategoriji lovačkog gulaša su Boban Milivojević, Boban Jojić i Miroslav Stojanović iz Dragojevca kod Arilja, druga je ekipa "Lim" iz Prijepolja, dok je treći "Big fiš" iz Krupnja.
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore