Posetioci manifestacije moći će da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj 200 godina, ali i da probaju ovaj proizvod koji se nigde na planeti ne priprema na ovaj način

BEOGRAD - Jubilarni, deseti po redu Festiavl duvan čvaraka biće održan u nedelju, 18. oktobra, u Valjevu.

Posetioci manifestacije moći će da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj 200 godina, ali i da probaju ovaj proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovaj način.

Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, nakon čega se prže a potom cede kroz lanenu tkaninu. Festival duvan čvaraka održava se svake godine od 2006. a inicijator i organizator prvog festivala je valjevski mesar Slavan Batočanin, zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno-prosvetnom zajednicom tog grada.


Batočanin je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine dobio sertifikat kao vlasnik brenda duvan čvaraka. Manifestacija se tradicionalno održava u centru grada, na platou ispred Centra za kulturu, kao i na keju reke Kolubare.

U takmičarskom delu festivala, najbolji mesari će se nadmetati u pravljenju duvan čvaraka, što će ocenjivati stručni žiri i proglasiti pobednike. Izložbeno-prodajni deo festivala biće postavljen na platou Centra za kulturu, gde će posetioci moći da kupe med, rakiju, vino, zimnicu, suhomesnate proizvode, suvenire, sušeno voće, rukotvorine od drveta, navedeno je na internet stranici Udruženja turističkih novinara Vojvodine.