Svi specijaliteti pripremljeni su na starinski način, bez veštačkih dodataka kojima obiluju prerađevine

KIKINDA - Majstori u tradicionalnoj obradi svinjskog mesa iz Srbije, Slovačke, Rumunije i Mađarske svoje umeće u pripremanju belolučnih kobasica, majkuški, krvavica, švargli, hurki, barene slavine, šunki i neizostavnog paprikaša pokazali su na 5. ruskoselskom svinjokolju.

U Rusko Selo, nadomak Kikinde, stiglo je deset ekipa koje su se potrudile da spreme raznorazne đakonije.
- Svi specijaliteti pripremljeni su na starinski način, bez veštačkih dodataka kojima obiluju prerađevine. Gurmanskom manifestacijom, koja je festivalskog a ne takmičarskog karaktera, nastojimo da dodatno afirmišeno seoski turizam. Niko gladan nije otišao sa ove fešte, a deo mesa i mesnih prerađevina donirali smo narodnoj kuhinji i Domu za stare u Kikindi. Veterinari su pregledali meso, pa bojazni od trihinele nije bilo - rekao je Imre Kabok, predsednik MZ Rusko Selo.

Iskusni majstori saglasni su u oceni da svinjokolja nema bez alata i znanja:
- Od tovljenika koje zimi šaljemo na onaj svet skoro ništa se ne baca. Papci se koriste za pihtije, ali verovatno niste znali to da svinjski nokti mogu da zamene čaše za rakiju. Nekada su na početku svinjokolja majstori kvasili grlo ispijajući po jednu ljutu iz svinjskog nokta - ispričali su nam.

(S. U.)