Ataše za kulturu Ambasade SAD Erika Kin oduševljena lepotom Suvače i ukusom tradicionalnih banatskih specijaliteta

KIKINDA - Kada dođu u Kikindu, domaći i inostrani turisti ne propuštaju priliku da vide Suvaču, jedini sačuvani mlin na konjski pogon u Srbiji.

Ovaj raritetni objekat, sagrađen daleke 1899. godine, sve je interesantniji i Amerikancima.

Šta se nalazi ispod 8,6 metara visoke glavne drvene konstrukcije, ali i u ostalim prostorijama Suvače, videla je Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade SAD. Fascinirana izgledom mlina i postavkom Narodnog muzeja, ali i ukusom tradicionalnih banatskih specijaliteta, izrazila je želju da joj ovo ne bude prvi i poslednji boravak u Kikindi:

Lepota prirode

- Kikinda je vrlo lepo mesto. Želim da možda u budućnosti živim ovde. Suvača je neverovatno lepa - rekla je ona u jednom dahu:
- Zaista je neverovatno videti kako su ljudi nekad mleli žito. Želimo da sarađujemo s kikindskim Narodnim muzejom i učinimo sve kako bi se ovaj mlin sačuvao - nagovestila je ona.

Direktorka Narodnog muzeja Lidija Milašinović potvrdila je da ovo nije prva poseta iz Sjedinjenih Država: Suvaču je pre dve godine posetio Donovan Ripkema, vodeći stručnjak za projekte održive rehabilitacije kulturnog nasleđa u SAD i širom sveta. Nešto pre njega, mlin na konjski pogon obišle su Keti Has, Ejmi Krebovic i Kejti Kastelo, studentkinje antropologije iz Pitsburga. Veoma ih je obradovala mogućnost da Suvača proradi:

Do Saudijske Arabije

- Interesantno je da je Donovan Ripkema našu Suvaču, u kontekstu kreiranja biznis-planova za kulturno nasleđe, predstavio čak i u Saudijskoj Arabiji. U prethodnom periodu su sanirani krov, ali i oštećeni centralni stub. Sređeni su zidovi oko mlinareve sobe. Po proceni stručnjaka republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Suvača je u dosta dobrom stanju. Na dobrom smo putu da, uz još neke manje intervencije, ona jednom godišnje radi, poput istovetnog mlina u mađarskom Sarvašu. Bitno nam je da našu Suvaču oživimo, kako ne bi ostala samo spomenik kulture - kaže Milašinovićeva.

Multipraktik
MLELA ŽITO, ALII BIBER I CIMET

Sredinom 19. veka samo u Kikindi i okolini bilo je pedesetak ovakvih mlinova. U njima su se mleli žito, kukuruz i paprika, ređe biber i cimet. Upregnuti konji obrtali su veliku drvenu osovinu. Za sat vremena mlelo se sto kilograma pšenice.



Saša Urošev