Danuška Beređi završila fakultet u Slovačkoj, ali se vratila u Srbiju, gde se, čekajući nostrifikaciju i posao, posvetila hobiju u kome uživa i koji joj donosi džeparac

Danuška Beređi (26) iz Erdevika završila je Fakultet evropskih studija u Slovačkoj i stekla titulu diplomiranog politikologa. Potom se vratila u Srbiju, u svoj rodni Erdevik, gde čeka nostrifikaciju stečene diplome, ali i posao u oblasti međunarodnih odnosa.

Međutim, svesna je da neće odmah uspeti da pronađe posao u struci. Zato je nedavno rešila da se posveti i svom hobiju: pravljenju domaćih sapuna. To joj je s vremenom postalo izvor egzistencije jer, kako kaže, uspe da zaradi za osnovne potrebe.
- Ideja o pravljenju domaćih sapuna javila mi se sasvim slučajno, kada sam kod drugarice probala sapun iz njene kućne radinosti. Počela sam da prikupljam opremu i materijal, ali sam se prvo edukovala. Od dana kada smo u kupatilu probali moj prvi sapun, u kući više nemamo onaj industrijski, jer je razlika neviđena. Trenutno pravim sapun za sve namene - za pranje ruku, lica, tuširanje. Pravim i puter za telo, koji se koristi kao losion, a imam i sapun za otklanjanje fleka - priča Danuška Beređi.

Svoje proizvode je ubrzo, osim svojim najbližima, ponudila i širem krugu ljudi. Interesovanje, kako kaže, raste iz dana u dan.
- Tako zaradim sebi neki džeparac i ništa više od toga. Za neku zaradu potreban je veći promet. Meni se desi da cele nedelje ne prodam nijedan sapun. Ali ne žalim se, stalno dobijam pozitivne reakcije od ljudi koji ga koriste. Trenutno me to interesovanje drugih pokreće - dodaje Beređijeva.

Osim iskustava korisnika, koji su najbolja reklama, ona svoje proizvode prodaje i preko društvenih mreža, gde u poslednje vreme dobija sve više porudžbina. Prodaju je organizovala i na pojedinim manifestacijama u Vojvodini.

Samo prirodni materijali
KORISTI I GOVEĐI LOJ

Sapuni koje Danuška pravi razlikuju se po bojama i mirisima, ali im je sastav isti. Za njihovo pravljenje najviše se koriste biljna ulja, i to maslinovo, palmino, ricinusovo, kokosovo, ali i kakao i ši puter.
- Često dodajem i goveđi loj, koji je izvanredna sirovina - otkriva ona.