Kreativne domaćice svoje uskršnje korpe, osim kokošjim, sve češće pune pačjim, guščijim i ćurećim jajima, dok nojeva, iako najveća, šara tek poneka porodica

Kako bi goste na Uskrs oduševile izgledom korpe sa jajima, domaćice, osim što stalno izmišljaju nove tehnike farbanja, sve češće šaraju i guščija, pačija, ćureća jaja, kao i jaja od morke.

Za najjači utisak oslikavaju se i nojeva jaja, ali u uskršnjoj korpi se obično nađe po jedno zato što po komadu košta 3.000 dinara.

Radivoj Olćan, vlasnik farme nojeva kraj Zrenjanina, kaže da pred Uskrs građani kupuju kako sveža jaja tako i prazne ljuske.
- Tokom cele godine ljudi kupuju ljuske jajeta, a pred Uskrs pazare i živa nojeva jaja, da bi ih šarali za praznik, rezbarili i na razne načine ukrašavali. Svašta rade. Najviše ih kupuju crkve i manastiri jer postoji verovanje da u prostoriji u kojoj stoji ljuska nojevog jajeta nema paukova. I u Hilandaru drže nojeva jaja - kaže Olćan.

Iako oslikana nojeva jaja lepo izgledaju, Olćan smatra da ih je šteta kuvati jer se od jednog može napraviti kajgana kao od 30 kokošjih jaja.
- Sveže nojevo jaje teško je između 1,2 i 1,5 kilograma, a košta 3.000 dinara, dok ljusku prodajemo za 1.500 dinara - ističe Olćan i preporučuje onima koji planiraju da ih šaraju da to rade samo sa jedne strane da bi se videlo da je pravo jaje, a ne veštačko.

Goran Pavlović, vlasnik farme u selu Riljac, koji u jatu ima između 400 i 500 koka, patki, gusaka i morki ili misirki, kaže da je pred Uskrs najveća potražnja za jajima misirke, zato što su najtvrđa.
- Kažu, uzmite misirkino jaje i sigurno ćete pobediti u tucanju. Za Uskrs je veoma velika tražnja za jajima. Traže se dosta i pačja jaja, koja su mnogo zdravija od kokošjih jer u njima ima manje holesterola, a lekari ih preporučuju ljudima koji su alergični na kokošja. U zavisnosti od tvrdoće, guščija, pačja i morkina jaja se kuvaju od tri do šest minuta - ističe Pavlović.

KOKOŠJA JAJA

- Prosečna težina jajeta je 50 grama
- Kuvaju se od tri do 10 minuta
- Koštaju od osam do 20 dinara
kokosja-jaja.jpg
Shutterstock 

ĆUREĆA JAJA

- Prosečna težina im je od 80 do 100 grama
- Bogata su kalcijumom
- Sadrže više kalorija i masti od kokošjih, ali i više proteina
- Kuvaju se od pet do 10 minuta
- Koštaju 60 dinara po komadu
kokosja-jaja.jpg
Peter Steyn 

JAJA MORKE (MISIRKE)

- Prosečna težina jajeta je oko 20 grama
- Kuvaju se od tri do 10 minuta
- Koštaju od 40 do 60 dinara
- Imaju najtvrđu ljusku i pegava su
kokosja-jaja.jpg
Shutterstock 

NOJEVA JAJA

- Teška su od 1,2 do 1,5 kg
- Kuvaju se od sat do sat i po
- Sveže jaje košta 3.000 dinara
- Ljuska se prodaje po ceni od 1.500 dinara
kokosja-jaja.jpg
Shutterstock 

GUŠČIJA JAJA

- Prosečna težina jajeta je 140 grama
- Kuvaju se od tri do 10 minuta
- Koštaju od 20 (obična) do 70 dinara (ekološka) po komadu
kokosja-jaja.jpg
Shutterstock 

PAČJA JAJA

- Teška su u proseku 70 grama
- Kuvaju se najmanje 15 minuta
- Koštaju od 25 (obično jaje) do 40 dinara (ekološko) po komadu
- Zdrava su jer imaju najviše gvožđa i omega-3 masnih kiselina
- Imaju duži rok trajanja, i do šest nedelja


Slavica Tomčić

Foto: Peter Steyn

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pridržavajte ovih saveta i vaša jaja će biti tvrda kao kamen!